GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Manisch-depressieve stoornis

De manisch-depressieve stoornis is een stemmingsstoornis die bij ongeveer twee procent van de bevolking voorkomt. Soms wordt deze stoornis ook wel bipolaire stoornis genoemd, vanwege het ‘tweepolige' karakter ervan. Met de stemming kan het beide kanten op, de depressieve maar ook de manische kant. Bij een depressie staat een sombere of vlakke stemming voorop. Bij een manie is de stemming juist overdreven vrolijk (eufoor) of prikkelbaar. Een hypomanie is een lichte vorm van een manie waarbij wel de verschijnselen van een manie aanwezig zijn, maar waar de problemen die erdoor ontstaan minder groot zijn.

Bekijk de klachten, oorzaken, gevolgen, behandeling van de stoornis en informatie voor familie en andere betrokkenen in het menu aan de rechterkant.

Het belang van de juiste diagnose

De manische of hypomane periodes worden niet altijd goed herkend. De diagnose manisch-depressieve stoornis wordt hierdoor bij vele patiënten pas na jaren gesteld. De behandeling van de stoornis is anders dan die van een gewone depressie en de gevolgen van een verkeerde diagnose kunnen ernstig zijn. Zo kan een behandeling met een antidepressivum averechts werken. Daarom vinden we het van groot belang dat de manisch-depressieve stoornis tijdig wordt herkend.

  

Screening met de Maniecheck app

De diagnose manisch-depressieve stoornis is lang niet altijd gemakkelijk te stellen. Het is aan te bevelen hiervoor een psychiater in te schakelen die zich heeft gespecialiseerd in dit ziektebeeld.
U kunt zelf wel testen of een onderzoek naar de aanwezigheid van een manisch depressieve stoornis plaats zou moeten vinden. Download hiervoor onze gratis app ManieCheck voor iPhone en Android. Deze app is gebaseerd op een veelgebruikte screeningsvragenlijst voor manisch depressiviteit, de MDQ-NL: de Manic Depressive Questionnaire, in het Nederlands vertaald door Postma en Schulte (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2008).
   
Download:
Apple App Store (iOS)
Google Play (Android) 

Geen smartphone? Geen probleem. U kunt de test ook online doen:

  

Meer informatie

Een manisch-depressieve stoornis is goed te behandelen. In Nederland stelt de richtlijn dat patiënten met een manisch depressieve stoornis in de tweede lijn worden behandeld. Het is daarbij van groot belang dat uw behandelaar veel ervaring heeft met de behandeling van de stoornis en werkt in een gespecialiseerd team. Bij GGZ Friesland kunt u hiervoor terecht op de Polikliniek Angst- en Stemmingstoornissen in Dokkum, Drachten, Heerenveen, Leeuwarden of Sneek.

Wilt u graag meer informatie over de stoornis? U kunt de folder downloaden of u kunt uw vragen mailen naar info@ggzfriesland.nl. Eén van onze specialisten op dit gebied beantwoordt uw mail.

Kijk ook op de website van Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen en VMDB.