Polikliniek rouwstoornissen

Wij zijn er voor mensen die door het verlies van een dierbare rouwklachten hebben ontwikkeld en niet goed meer functioneren in het dagelijks leven. Ze vallen uit op school of op hun werk, vaak in verband met bijkomende slaap-, stemmings- en concentratieproblemen.

Als rouw om het verlies langere tijd (minimaal 1 jaar) onverminderd doorgaat, een eigen leven gaat leiden en iemand wordt er door beheerst dan is er sprake van een rouwstoornis. Iemand heeft de neiging zich af te zonderen van anderen, is of heel verdrietig of stopt juist alle gevoelens weg, waardoor bijkomende problemen ontstaan. Dit gebeurt vaak in de vorm van lichamelijke klachten of irritaties naar dierbaren. Soms is er alleen sprake is van gestagneerde rouw, maar veelal ook van PTSS en andere aan het overlijden gerelateerde problematiek, waardoor het op gang komen van een rouwproces verstoord is geraakt.

Het onderscheid tussen normale rouw die ieder mens heeft als een dierbare overlijdt en verstoorde rouw is niet altijd makkelijk te maken. De poli rouwstoornissen doet zorgvuldige diagnostiek om dit uit te zoeken. Mensen die voldoen aan de criteria voor een rouwstoornis krijgen een psychologische behandeling aangeboden. De behandeling is ambulant en individueel of in gezinsverband.

Consultatie
De poli rouwstoornissen heeft voor collega’s en verwijzers ook de consultatiefunctie.

Team
Het team staat onder leiding van een klinisch psycholoog en bestaat verder uit twee gz-psychologen, een orthopedagoog en een consultatief psychiater. Het team werkt vanuit de Hege Wier in Leeuwarden.

Meer weten?

Direct hulp nodig?