Wetenschappelijk onderzoek

Bij GGZ Friesland speelt wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol bij het op peil houden en verbeteren van de zorgkwaliteit, het aantrekken van ambitieuze medewerkers, en het verstevigen van onze positie in de sector. We zien wetenschappelijk onderzoek als een fundamenteel onderdeel voor het leveren van hoogwaardige zorg aan onze patiënten. Onderzoek bij GGZ Friesland concentreert zich rond drie onderzoeksthema's:

1. Evaluatie en Innovatie in de zorg
Onder zorgevaluatie en innovatie vallen alle studies waarin interventies ontwikkeld en/of getest worden of behandelvormen geëvalueerd worden. Het kan gaan om studies waarbij data verzameld moeten worden (klinische trials, experimenten), maar ook studies met bestaande data (ROM, zorggebruik, cohorten zoals NESDA, PHAMOUS, GROUP, TRAILS) passen daarbinnen, voor zover het gaat om evaluatie van zorg(inzet). Ook grote multicenter studies vallen hieronder.

2. Herstelprocessen
Onder herstel passen alle studies op het gebied van herstelgericht werken, het onderzoek naar herstelinstrumenten, maar ook studies over maatschappelijke participatie. Herstel is het centrale thema van GGZ Friesland; een onderzoekslijn met dit thema benadrukt de aandacht voor herstel ook op onderzoeksgebied.

3. Gezondheid en levensstijl
Gezondheid en leefstijl vormen een belangrijke focus van GGZ Friesland, die daarin inmiddels een traditie heeft opgebouwd met de leefstijltrials LION en ELIPS en de aandacht voor mondgezondheid bij jongeren met een psychotische kwetsbaarheid. Nieuwe initiatieven op gebied van leefstijlonderzoek zijn talrijk, zowel binnen als buiten GGZ Friesland.

Onderzoekers, onderzoeksassistenten, opleidelingen (zoals arts-assistenten, GIOS, VIOS) en zorgverleners werken samen om inzicht te vergaren over de beste behandelingsmogelijkheden voor onze patiënten. GGZ Friesland moedigt medewerkers aan om actief onderzoek uit te voeren naar bestaande of nieuwe zorgvormen. De afdeling Wetenschappelijk Onderzoek biedt medewerkers de mogelijkheid om tijd of middelen aan te vragen voor het conceptualiseren, opzetten of uitvoeren van onderzoek. De procedure en criteria voor deze aanvragen zijn uiteengezet in dit stroomschema. Voordat een onderzoeksproject bij GGZ Friesland kan worden uitgevoerd, moeten verschillende stappen worden doorlopen, zoals beschreven in het stroomschema.

We streven ernaar om onderzoek binnen opleidingstrajecten zoveel mogelijk te integreren in onze bestaande onderzoeksthema's. Op deze manier kunnen we optimaal gebruikmaken van bestaande expertise, terwijl we die expertise ook verder uitbouwen.

Direct hulp nodig?