Mantelzorg

GGZ Friesland vindt het belangrijk om tijdens de behandeling nauw samen te werken met de mensen dichtbij de patiënt. Dat kan familie zijn, maar ook goede vrienden en andere naastbetrokkenen. Hoe we dat doen, kunt u lezen in ons familiebeleid. Het belangrijkste uitgangspunt is ‘Wie zorgt, praat mee’. Dat betekent dat we veel oog hebben voor de mantelzorgers.

Familie en vrienden van de patiënt kunnen aanvullende informatie geven, zodat we een goed beeld krijgen van de situatie van de patiënt. Zo is het goed om te weten hoe een patiënt functioneerde op verschillende levensgebieden, voordat de psychische klachten er waren. Bovendien zijn familie en vrienden van grote steun voor patiënten, tijdens en na de behandeling.

We bieden ondersteuning aan familie en naasten. Zo heeft u tijdens de behandeling een contactpersoon waar u terecht kunt met alle vragen. We geven ook voorlichting over psychiatrische klachten, zodat u beter begrijpt wat er met uw familielid of vriend aan de hand is. In sommige gevallen volgt u samen met hem of haar een behandeling en u mag bij gesprekken aanwezig zijn.

Via de website bieden we het zelfhulpprogramma ‘Betrokken omgeving’ aan voor mantelzorgers. Voor meer informatie en om u aan te melden, gaat u naar de pagina over zelfhulpprogramma’s.

Mantelzorgcafé Plus

Herstelcentrum Friesland organiseert regelmatig in samenwerking met welzijnsorganisaties op verschillende plekken in Friesland het Mantelzorgcafé Plus. Het Mantelzorgcafé Plus is een ontmoetingsplek voor mantelzorgers en naastbetrokkenen van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Elke avond staat in het teken van een ander thema rondom mantelzorg en het uitwisselen van ervaringen.

Lees meer over het Mantelzorgcafé Plus

Mantelzorgtrainingen

GGZ Friesland biedt een programma aan om mantelzorgers te ondersteunen en sterker te maken. Dit programma helpt u een veilige en effectieve samenwerking op te bouwen met uw naaste en met de hulpverlener. Bent u mantelzorger van iemand die in behandeling is bij GGZ Friesland? Dan kunt u dit programma gratis bijwonen. Binnenkort volgen nieuwe data voor mantelzorgtrainingen.

 

Meer weten?

Direct hulp nodig?