Leefstijl ondersteuning

GGZ Friesland zet zich in voor herstel van zijn patiënten. Bij herstelondersteunende zorg hoort een gezonde leefstijl. De toenemende vraag op het gebied van leefstijl leidde eind november 2019 tot toekenning van formatie en budget door GGZ Friesland voor de zogeheten leefstijlgroep, bestaande uit vijf betrokken, bekwame en bevlogen medewerkers.  

Inmiddels is sprake van een steeds verdere implementatie binnen de herstelondersteunende zorg, ook door samenwerkingen van allerlei aard. Dit betreft onder meer de ROM-verpleegkundigen, maar ook sportinstanties als BV Sport, zwembaden, sportscholen en sportverenigingen. Zo zijn al diverse trajecten gestart, verspreid over de hele provincie. Dat is ook in de toekomst het plan.  

De leefstijlgroep helpt sinds de start zowel patiënten als medewerkers binnen GGZ Friesland op het vlak van leefstijlverbetering. Tientallen teams kwamen al met vragen en ondersteuningsverzoeken. Door de formatie en budget voor de leefstijlgroep kon het team verder professionaliseren en aan de slag gaan met het verbeteren van de gezondheid van patiënten en werknemers, zodat dit op een positieve manier kan bijdragen aan herstel. 

Individuele leefstijltrajecten 
Leefstijl verdelen we in drie thema’s: inspanning, ontspanning en gezonde voeding. Deze thema’s kun je weer verdelen in subgroepen, zoals slaap bij ontspanning hoort. Tijdens de individuele leefstijlbegeleiding hebben we aandacht voor deze drie pijlers. Hoe actief is iemand? Hoe ziet zijn of haar eetpatroon er uit? Nadat we een intake hebben gedaan brengen we samen in kaart waar we aan gaan werken, met het uiteindelijke doel om een gezondere leefstijl te ontwikkelen.  

Sportgroepen 
We maken bewegen en sport zo plezierig mogelijk, maar het is niet altijd makkelijk om aan te sluiten bij een nieuwe sportvereniging. Daarom organiseren wij sportlessen voor kleinere groepen mensen waar rekening gehouden wordt met de deelnemers, zodat de drempel voor het in beweging komen lager wordt. Samen met CIOS-studenten maken we de deelnemer zo actief mogelijk en sturen we hem of haar met een lach weer naar huis.  

E-learnings 
We kunnen digitaal veel informatie bieden over leefstijlverbetering maar het moet wel aansluiten bij de behoeften van de patiënt. Wij gaan e-learnings realiseren zodat mensen thuis op tijden wanneer het hen uitkomt bezig kunnen met het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Natuurlijk is het altijd mogelijk om samen met een coach de stof door te nemen of om vragen te stellen.  

Zo fit als je kunt
Met een bewuste en gezonde leefstijl voel je je fitter, vitaler en heb je meer energie. Je kunt op verschillende gebieden werken aan een gezonde leefstijl. Daarom richten we ons iedere maand op een ander thema. Daarbij kijken we naar de drie pijlers van een gezonde leefstijl: gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. 

 

Neem contact met ons op!

Schroom niet om contact met ons op te nemen! Je kunt ons bereiken via leefstijl@ggzfriesland.nl.

Direct hulp nodig?