Lotgenotencontact

Er bestaan verschillende soorten familieorganisaties die zich richten op familieleden van patiënten met een bepaalde psychiatrische stoornis. De familieorganisaties organiseren bijeenkomsten voor lotgenoten om informatie over de ziekte te geven en uit te wisselen. Daarnaast is er ook vaak de mogelijkheid voor persoonlijke ondersteuning: telefonische hulp of individuele belangenbehartiging.

Hieronder een aantal nuttige websites waar u informatie kunt vinden:

 

Voor de plaatselijke mantelzorgondersteuning in uw gemeente waar u terecht kunt voor informatie en advies en plaatselijke activiteiten.

Landelijke stichting, die zich inzet voor familieleden, partners en andere direct betrokkenen van mensen met een psychiatrische stoornis. 

  • www.mantelzorg.nl
    • MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die belangeloos zorgt voor een naaste. Zij zetten zich met hart en hoofd in voor alle mantelzorgers in Nederland en behartigen hun belangen.
    • Zij zijn de spin in het web die mensen en organisaties aan elkaar verbindt. Samen met bijna 400 aangesloten organisaties wordt informatie, advies en steun aan mantelzorgers geboden.
  • www.mindplatform.nl

Landelijk Platform voor cliënten en familieorganisaties in de GGZ.

Landelijke vereniging voor ouders van kinderen met leer-, ontwikkelings- en gedragsstoornissen, onder meer ADHD, dyslexie en PDD-NOS.

De belangenvereniging voor mensen met autisme en hun naasten.

Landelijke stichting voor mensen die hinder ondervinden van angst, dwang of fobie of lijden aan een angststoornis. Is ook toegankelijk voor betrokkenen.

Landelijke organisatie die de belangen van mensen met een borderlinestoornis behartigt. Biedt ook informatie aan naastbetrokkenen.

Landelijke vereniging voor patiënten met een manisch-depressieve stoornis (VMDB) en hun direct betrokkenen.

Landelijke vereniging voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.

Landelijke stichting voor mensen met een depressie en hun direct betrokkenen.

Website voor jongeren van ouders met psychische- of verslavingsproblemen.

Website voor en door mensen met een eetstoornis evenals voor hun families, partners en vrienden.

Deze website krijg je als familie van iemand met psyichische kwetsbaarheid informatie, tips, inspiratie en steun.

Een zelfhulporganisatie voor familie (partners/kinderen/vrienden) van iemand met een alcoholverslaving.

Website met informatie over Alzheimer, voor naastbetrokken en vrijwillige thuiszorg.

Beschadigt je kind, partner of vriend(in) zichzelf? Dat is niet alleen moeilijk voor de ander, maar ook voor jou. Je geeft om de ander en wilt dat hij/zij gelukkig is, het is heftig om te zien dat diegene zichzelf beschadigt.

Het kan fijn zijn om met andere omstanders, lotgenoten, in contact te komen. De Stichting Zelfbeschadiging organiseert tevens twee keer per jaar familie- en naasten- bijeenkomsten waar je als familie en naasten handvatten krijgt om je kind te helpen en waar je ervaringen kunt uitwisselen met andere ouders.

Zelfhulp is een vorm van informele zorg, naast mantelzorg en vrijwilligerswerk. Er zijn veelal geen professionele hulpverleners aanwezig bij een zelfhulpgroep. Een groep wordt vaak ondersteund door iemand die zelf ook in de situatie heeft gezeten, een ervaringsdeskundige.

In een zelfhulpgroep ontmoet je mensen die in dezelfde situatie zitten. Je mag je verhaal vertellen en luisteren naar de ervaringen van anderen.

 

Meer weten?

Direct hulp nodig?