GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Moeite met het verwerken van een trauma

Een nare of zelfs schokkende gebeurtenis in uw leven kan veel met u doen. Als u beroofd wordt, bij een ernstig auto-ongeluk betrokken bent of slachtoffer bent van een mishandeling, kunt u daar nog een tijd last van hebben. Zeker als de gebeurtenissen lange tijd hebben aangehouden, zoals bij verwaarlozing of misbruik in de vroege jeugd kunt u daardoor grote psychische problemen ervaren.

Spanning of angst

Als u iets traumatisch heeft meegemaakt, kan het zijn dat u zich daarna veel gespannener voelt dan voor de gebeurtenis. Echt ontspannen vindt u een stuk moeilijker. Misschien heeft u last van herbelevingen. Als u op een plek komt of een geluid hoort dat herinnert aan de gebeurtenis, ziet u het weer voor u en beleeft u het opnieuw. Ook in uw slaap kunt u in de vorm van nachtmerries deze herbelevingen ervaren en daardoor slecht slapen. Daarbij kunt u lichamelijk merken dat u hevig schrikt of angstig bent. U gaat bijvoorbeeld sneller ademen, uw hart gaat sneller kloppen en u gaat transpireren.

Dagelijks leven

Door uw trauma is het lastiger uw dagelijkse taken te volbrengen. Doordat uw gedachten afdwalen kunt u zich minder goed concentreren en vergeet u sneller dingen. Op het werk kan dat bijvoorbeeld voor problemen zorgen. Daarbij heeft u minder belangstelling voor uw hobby's, andere mensen en de toekomst. Het trauma neemt een belangrijke plaats in in uw gedachten en daardoor is er minder ruimte voor andere zaken. U kunt last hebben van een negatief zelfbeeld, sneller de controle verliezen over uw emoties en gedrag en u heeft wellicht meer moeite anderen te vertrouwen. Ook kan het zijn dat u om herbelevingen te voorkomen steeds meer plekken of activiteiten gaat vermijden, wat uw dagelijks functioneren belemmert.

Lees meer: