GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Vervolg ervaringsverhaal Binge eating disorder

Ervaring van patiënte over Binge eating disorder

Ik vond het een heel zwaar, emotioneel maar ook leerzaam en verhelderend jaar. Een jaar waarin ik mezelf opnieuw heb leren kennen, waarin ik enorm gegroeid ben als persoon en waarin ik heb geleerd dat ik er mag zijn zoals ik ben, dat ik het waard ben en dat ik mezelf mag en kan accepteren.

Voordat ik de behandeling begon had ik vaak last van eetbuien, deze zijn vanaf het begin van de behandeling niet meer voorgekomen maar maakten plaats voor snaaibuien. In situaties van spanning of wanneer ik moe was of alleen thuis, was snaaien de manier om rustig te worden. Door deze situaties in te brengen, erover te praten en inzicht te krijgen in mijn triggers heb ik geleerd om andere manieren te vinden om de onrust weg te krijgen en spanning omlaag te brengen. Ik ben veel meer gaan praten, ben afleiding buiten huis gaan zoeken, meer gaan bewegen en kwam er zo achter dat er een heleboel andere (en betere) manieren zijn om dezelfde rust te krijgen.

 

Eindevaluatie van een patiënte die de tweedaagse groep voor eetproblemen heeft gevolgd

Lichamelijk:
Toen ik begon aan de behandeling was er sprake van zeer ernstig overgewicht, verder was mijn lichaam in goede conditie en was er geen sprake van verhoogd cholesterol, suiker of andere aandoeningen. Gaandeweg de behandeling ging mijn gewicht met kleine stapjes naar beneden maar kreeg ik steeds meer last van lichamelijke klachten. Ik had heel veel last van spierpijn door mijn hele lichaam, was voortdurend moe en kon soms de ene voet niet voor de andere zetten. Door beter op mijn grenzen te letten, vaker rust te nemen en meer in te brengen verdwenen de klachten weer langzaam en kan ik nu zeggen dat ik me lichamelijk weer goed voel. Ik herken wanneer ik te ver ga en geef op tijd mijn grenzen aan en weet dat 80 % ook goed is!!!

Psychisch:
Zelfbeeld:
Ik kwam binnen als een hele onzekere vrouw, ik twijfelde heel erg aan mezelf en de keuzes die ik maakte. Ook had ik veel bevestiging nodig van de mensen om mij heen, ik was heel bang om fouten te maken, wilde alles perfect doen. Tijdens de behandeling ben ik steeds meer aan mezelf gaan denken, ik ging beter voor mezelf zorgen, ging meer kleur dragen en hoorde de complimenten die ik kreeg en geloofde ze ook. Nu voel ik me goed, ik zit lekker in mijn vel en ben tevreden over de manier waarop ik nu in het leven sta. Ik geniet veel meer van mijn gezin, van mijn man en de dingen die ik doe. Ik sta steviger in mijn schoenen en maak bewustere keuzes.

Lichaamsbeleving: Ik was heel erg onzeker over mijn lichaam, voelde me heel dik en lelijk en zag mezelf liever niet in een spiegel, etalage of op foto's. Heel langzaam kwam hier verandering in, vooral door oefeningen bij pmt waar ik bv ging inzien dat mijn beeld van mezelf helemaal niet reëel was. Ik durfde mezelf steeds iets meer te laten zien, keek vaker in de spiegel waarbij ik vooral ging letten op de positieve punten en zag steeds meer in dat ik oké ben. Als ik nu voor de spiegel sta ben ik tevreden over wat ik zie, natuurlijk zou ik diep in mijn hart nog heel graag die hele mooie slanke vrouw zijn maar ik accepteer nu dat ik ben zoals ik ben,  dat ik mooi ben en er mag zijn. Ik krijg veel complimenten vanuit mijn omgeving die nu ook echt binnenkomen en dat geeft me een gevoel van trots.

Emoties/stemmingen: Ik had er erg veel moeite mee oom met negatieve emoties om te gaan, ging conflicten uit de weg en wilde door iedereen aardig gevonden worden. De enige manier om met deze emoties om te gaan was voor mij door te eten en me terug te trekken. Ook werd ik kortaf tegen de mensen die dicht bij me stonden. Alleen zijn was voor mij een enorme trigger, daar kon ik niet mee omgaan. Tijdens de behandeling leerde ik spanningen op een andere manier te reguleren. Een van de belangrijkste verandering voor mij was dat ik ging praten over mijn gevoelens, open en eerlijk zijn naar anderen toe en vooral ook duidelijk zijn waren hierbij van groot belang. Ik had het eten steeds minder nodig, herkende wanneer het mis dreigde te gaan en voelde me daardoor steeds sterker. Er is nu veel meer rust gekomen, ik waak over mijn grenzen en herken mijn triggers waardoor ik op tijd in kan grijpen.

Cognities: Ik wilde altijd alles goed doen, voor mezelf maar ook voor anderen. Ik voelde me heel snel schuldig ten opzichte van anderen en deed alles eraan om het iedereen maar zo goed mogelijk naar de zin te maken. Ik was heel bang om anderen te kwetsen en ging daarom geen conflicten aan. Wat je niet zag of aangaf was er ook niet. Ik heb geleerd om vaker voor mijzelf te kiezen, waarbij ik duidelijker aangeef hoe ik over dingen denk en hoe ik me daarbij voel. Doordat ik hier veel duidelijker in ben geworden merk ik dat anderen dit accepteren en dat ik hierdoor echt niet minder leuk of aardig ben. Toch zal dit voor mij altijd een aandachtspunt blijven want voor zover ik weet heb ik dit mijn hele leven zo gedaan.

Gedrag:
Eten:
Voordat ik de behandeling begon had ik vaak last van eetbuien, deze zijn vanaf het begin van de behandeling niet meer voorgekomen maar maakten plaats voor snaaibuien. In situaties van spanning of wanneer ik moe was of alleen thuis was snaaien de manier om rustig te worden. Door deze situaties in te brengen, erover te praten en inzicht te krijgen in mijn triggers heb ik geleerd om andere manieren te vinden om de onrust weg te krijgen en spanning omlaag te brengen. Ik ben veel meer gaan praten, ben afleiding buiten huis gaan zoeken, meer gaan bewegen en kwam er zo achter dat er een heleboel andere ( en betere ) manieren zijn om dezelfde rust te krijgen. Snaaigedrag komt nog steeds voor maar ik kan er zelf voor kiezen of ik dit wil stoppen.

Ander gedrag: Ik heb altijd graag alles goed willen doen, eigenlijk was 100 % nog niet eens genoeg. Ook tijdens de behandeling ging ik als een gek van start, alle opdrachten gelijk af willen hebben, genoeg afvallen, me precies aan de lijst houden, enz. De ‘werkdruk' was enorm hoog. Ik had veel bevestiging nodig en wilde graag van anderen horen hoe goed ik het deed, dit gaf me rust en voldoening, pas dan was ik tevreden.  Toen ik me bewust werd van dit gedrag ben ik stap voor stap gaan proberen om ‘los te laten', dit heeft me heel veel energie gekost, ik ging een tijdje door een diep dal... maar langzaam aan kreeg ik meer rust, gunde ik mezelf meer tijd en merkte ik dat ik ook tevreden kon zijn met iets minder. Het gaat nu goed, ik kan situaties makkelijker loslaten en mag van mezelf ook wel eens wat vaker achterover leunen.  Ik moet mezelf wel in de gaten blijven houden, zo nu en dan even afstand nemen en stilstaan bij hoe het gaat.

Partner/relatie/gezin:
Ik had heel veel moeite om mijn partner los te laten, was bang dat hij het ergens anders beter en leuker zou vinden en hield me daarom krampachtig aan hem vast. Onverwachte situaties zorgden voor heel veel spanning. Ook had ik vaak moeite met mijn oudste dochter. Ik kon moeilijk tot haar doordringen en hierdoor voelde ik me machteloos en verloor ik regelmatig de grip op de situatie. Door meer het gesprek aan te gaan en duidelijker te zijn is er ruimte gekomen in het omgaan met elkaar. Er kwam steeds meer wederzijds begrip en gevoelens en gedachten bleven minder lang sudderen waardoor dit niet meer leidde tot ontploffingen. Systeemtherapie is voor ons ook goed geweest, ik ging beter inzien dat dingen van twee kanten komen en dat ik niet altijd alleen maar van mezelf uit moet gaan. We hebben een goede ballans gevonden en genieten van elkaar. Er is veel openheid en respect voor elkaar gekomen.

Familie:
Door voorvallen uit het verleden heb ik het een tijd lang moeilijk gehad met zowel mijn eigen als mijn schoonfamilie. Mijn cognities werden hierbij heel erg geprikkeld waardoor ik mij vaak stilhield en waardoor de spanningen binnenin mij opliepen. Er zijn situatie blijven sudderen, er zijn situaties uitgesproken en er zijn situaties die voor mij nu bij het verleden horen en waar ik beter mee om kan gaan en anders tegenaan kijk. Ook tegen mijn familie ben ik duidelijker geworden, ik laat minder over me heen lopen en probeer er voor te zorgen dat bepaalde situaties geen vat meer op mij krijgen. Ik kan meer van me af laten glijden en laat gevoelens van anderen minder bij mezelf binnenkomen, ik kan er meer afstand van nemen. De relatie met beide families is nu goed en dat voelt fijn.

Sociaal netwerk en vrijetijdsbesteding:
Ik vond het moeilijk om tijd voor mezelf te nemen, wilde thuis alles aan kant hebben, wilde er zijn voor mijn man, kinderen, familie en vrienden en vergat hierbij vaak dat ik er ook nog was.  Door meer rust te nemen, wat vaker leuke dingen te doen voor mezelf met bv, vriendinnen of mijn man en af en toe gewoon lekker niks te doen is er meer ballans gekomen in mijn dagelijks leven. We hebben een vaste oppas geregeld zodat we minder afhankelijk zijn van de ouders, hebben beide onze eigen dingen en genieten van de momenten dat we samen zijn.

Hoe heb je de therapie ervaren?
Ik vond het een heel zwaar, emotioneel maar ook leerzaam en verhelderend jaar. Een jaar waarin ik mezelf opnieuw heb leren kennen, waarin ik enorm gegroeid ben als persoon en waarin ik heb geleerd dat ik er mag zijn zoals ik ben, dat ik het waard ben en dat ik mezelf mag en kan accepteren.

Hoe was de samenwerking met hulpverleners?
Wat mij betreft prima! Ik voelde me veilig hier, er werd goed geluisterd en meegedacht. Ze hebben me doen inzien dat ik de kracht in me heb om zelf m'n leven te veranderen, om de positieve dingen te zien en situaties aan te pakken en te veranderen.

Hoe was het contact met groepsgenoten?
Doordat de groep natuurlijk aan verandering onderhevig is was het de ene keer prettiger als de andere keer. Over het algemeen vond ik de sfeer in de groep heel prettig, ik heb me altijd veilig genoeg gevoeld om mijn verhaal te vertellen en heb veel van iedereen geleerd. Er was heel veel herkenning, er werd met elkaar gehuild maar ook heel veel gelachen en ik denk dat we heel veel van elkaar hebben kunnen leren. Ik ben blij en heel dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van de groep en ga nu als een sterkere gelukkigere, vrouw de toekomst tegemoet.

Hoofdpagina eetstoornissen