GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Tips voor betrokkenen

Iemand uit uw directe omgeving heeft teveel pillen ingenomen of zichzelf beschadigd. U bent hier waarschijnlijk erg door geschrokken. Ook maakt het u misschien verdrietig, bang of boos. Tegelijkertijd wilt u graag iets betekenen voor die ander. Maar hoe?

Misschien vindt u het moeilijk om erover te praten. Want wie weet, zet die openheid de ander opnieuw aan tot een poging. Uit onderzoek blijkt dat een open gesprek een nieuwe poging juist kan voorkomen. Er is lang niet altijd een doodswens. Mensen willen vooral dat hun problemen ophouden te bestaan. Openheid over de ervaren problemen en gevoelens kan de ander enorm opluchten. Probeer daarom u vooral luisterend op te stellen. Vraag naar gevoelens, reageer zonder te oordelen en probeer zo te begrijpen wat er in die ander omgaat. Het is belangrijk te laten merken dat u om die ander geeft. Wek niet de indruk dat u de problemen kunt oplossen. Help iemand om hulp te zoeken.

Wat kunt u als omgeving doen:

  • Schakel direct hulp in wanneer uw naaste in een acute crisis raakt en een eind aan zijn leven dreigt te maken. Bel de huisarts, of schakel de crisisdienst in. Kunt u daar geen contact krijgen, bel dan alarmnummer 112 of 113online 0900 1130113.
  • Vermoedt u dat uw naaste, familielid, vriend of kennis suïcide overweegt of begint deze daar zelf over, ga daar dan op in en laat hem vrijuit praten. Stel concreet de vraag: denk je wel eens aan suïcide, of: denk je vaak aan de dood?
  • Neem de suïcidale gevoelens en gedachten altijd serieus. Probeer u in te leven in de situatie en problemen van uw naaste, vriend of kennis. Spreek geen oordelen uit. Luister en toon begrip.
  • Hoe moeilijk en confronterend praten over suïcideplannen ook is, ga het gesprek niet uit de weg. U mag ook laten zien wat het met u doet. Laat desnoods weten dat u niet weet wat u moet zeggen of doen. Laat ook blijken dat u uw naaste wilt blijven steunen. Probeer te voorkomen dat het onderwerp taboe wordt.
  • Probeer niet de problemen van de ander op te lossen en geef geen adviezen, hoe goedbedoeld ook. Iemand die zo wanhopig is, kan daar niets mee.
  • Stel voor om samen professionele hulp te zoeken, als dat niet al is gebeurd. Voorkom dat u zelf de rol van hulpverlener krijgt.
  • Zoek zelf steun. Het is zwaar om met iemand om te gaan die suïcidaal is. Uiteindelijk kunt u het misschien zelfs niet meer opbrengen om de suïcidale persoon nog langer te steunen. Zorg daarom dat u zelf iemand hebt bij wie u uw verhaal kwijt kunt en dat u zelf voldoende steun hebt. Zoek mensen met wie u de zorg voor de suïcidale persoon kunt delen.

 

Bron: http://www.psychischegezondheid.nl/psychowijzer