GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Problemen met eten of gewicht

Voedsel is een eerste levensbehoefte. Iedereen eet dagelijks omdat we het nodig hebben en omdat we ervan kunnen genieten. Soms eet je uit gezelligheid, maar je kunt ook troost zoeken in eten. Veel mensen doen wel eens een dieet en willen slank zijn om zich gezonder te voelen of om aan de norm te kunnen voldoen.

Als eten een obsessie wordt

Eetgedrag kan soms doorslaan. Het kan een obsessie worden. Als u bijvoorbeeld alleen maar bezig bent met calorieën tellen en uw gewicht bijhouden. Of als u aan het einde van de dag vol zit met gevoelens van schaamte, schuld en walging als het niet gelukt is u aan uw voornemens te houden. Eten is dan een constante bron van angst en spanning.

Vervreemd van het eigen lichaam

Bent u extreem bang om aan te komen en dik te zijn? Of hebt u overgewicht en bent u juist verslaafd aan eten? Verzint u leugens en uitvluchten om uw omgeving niet te laten merken dat eten voor u een obsessie is? Vaak verbergen mensen hun eetprobleem zoveel mogelijk. Ook signalen van honger en verzadiging worden genegeerd. Er is sprake van een afkeer van het eigen lichaam. Herkent u zich in de genoemde klachten? Dan kan het heel goed zijn dat u een eetstoornis heeft. Gelukkig is een eetstoornis goed te behandelen. Schroom niet en vraag in een vroeg stadium om hulp. Want een eetstoornis kan in ernstige gevallen levensbedreigend zijn. 

Lees meer: