Cursus YMHFA: Eerste hulp bij jongeren met psychische problemen

Niet alleen volwassenen, maar ook veel jongeren kampen met psychische problemen. Maar wat doet u als uw zoon of dochter, broertje, zusje, jeugdspeler of simpelweg een jong, voor u zelfs onbekend iemand op straat ineens in psychische nood verkeert? Belt u de huisarts of bijvoorbeeld 112? Op deze en nog veel meer vragen geeft GGZ Friesland antwoord tijdens de cursus Youth Mental Health First Aid (YMHFA): ‘Eerste hulp bij psychische problemen bij jongeren’. U kunt zich NU aanmelden!

Wat is het?

YMHFA staat voor Youth Mental Health First Aid. Tijdens deze in Australië ontwikkelde cursus, die inmiddels in 23 landen wordt gegeven, leert u hoe u moet handelen als kinderen of jongeren in psychische nood verkeren. U krijgt informatie over psychische problemen en u leert vaardigheden die nodig zijn om eerste hulp te verlenen.

Waarom YMHFA?

YMHFA is bedoeld voor iedereen die leeft of werkt met jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar. Psychische nood is nu eenmaal niet aan leeftijd gebonden. Het volgen van de cursus YMHFA is dan ook aan te raden aan ouders, familieleden, docenten, mensen binnen een verenigingskader, vrijwilligers van wijk-, buurt- of dorpshuizen en iedereen die in welke hoedanigheid dan ook betrokken is bij kinderen en jongvolwassenen. 

De cursus leert u hoe psychische problemen kunnen ontstaan en hoe u signalen van een psychisch probleem kunt herkennen. Daarnaast leert u hoe u hiermee om kunt gaan en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn. 

De cursus is er niet alleen met het oog op kinderen en jongvolwassen maar óók met het oog op volwassenen.  - hier meer informatie -

Voor wie?

Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan de cursus volgen. Zowel niet-professionals als (semi-)professionals die in hun privé-leven of juist vanuit hun beroep te maken kunnen krijgen met kinderen of jongeren met psychische problemen kunnen de cursus volgen. Er worden geen specifieke eisen gesteld aan mensen die deel willen nemen.

Accreditatie

De cursus YMHFA is voor de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

 • V&VN – Verzorgenden en Verpleegkundigen – 14 punten
 • Registerplein – GGZ Agogen – 16 punten
 • Registerplein – Sociaal Werker – 16 punten
 • SKJ - Professionals in de jeugdzorg - 16,50 punten

Wilt u in aanmerking komen voor accreditatiepunten? Geef dit dan direct aan bij uw aanmelding door in het opmerkingveld uw beroepsgroep en BIG-registratienummer te vermelden. 

Duur en kosten

De totale duur van de cursus bedraagt twaalf uur en dat is verdeeld over vier dagdelen. Gecertificeerde trainers van GGZ Friesland geven de trainingen. Kosten: 285 euro.

Kortom...

 • u leert hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen;
 • u leert hoe u de juiste hulpdiensten kunt alarmeren;
 • u ontvangt informatie over veelvoorkomende psychische aandoeningen;
 • u leert hoe u in een crisissituatie kunt handelen;
 • u krijgt de cursus verdeeld over vier dagdelen;
 • u kunt kiezen uit heel veel beschikbare data;
 • u krijgt de training van gecertificeerde trainers van GGZ Friesland;
 • u ontvangt na afloop een certificaat van deelname.

Trainers YMHFA:

Joke Koning, Diny de Haan, Iris ten Wolde en Meino Draaistra 

Aanmelden? Kies zelf uw datum!Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om. We gebruiken uw gegevens alleen voor de opgave van YMHFA. We bewaren uw gegevens niet langer dan noodzakelijk, na het afronden van de cursus verwijderen we uw gegevens. Lees hier meer over hoe wij met uw gegevens omgaan. Na aanmelding gaat u akkoord met de MHFA-voorwaarden

Meer weten?

Direct hulp nodig?