Achtergrond onderzoek

Sinds maart 2014 biedt GGZ Friesland op de Traumaverwerkingskliniek een intensief klinisch behandelprogramma voor patiënten met een ernstige posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Door de week is men daarbij opgenomen in onze kliniek waar een intensief programma wordt gevolgd. Dit programma duurt in totaal 12 weken. De kern van de behandeling bestaat uit individuele gesprekken met een vaste hulpverlener waarin men werkt aan de verwerking van trauma's. Daarnaast wordt er met elkaar een groepsprogramma gevolgd.  

Bij veel van onze patiënten hangt het ontstaan van de PTSS samen met seksueel misbruik, verwaarlozing of mishandeling op jonge leeftijd. Vaak is er dan niet alleen sprake van een PTSS maar ook van andere psychische problemen zoals terugkerende depressies, neiging tot zelfbeschadiging, verschijnselen van een borderline persoonlijkheidsstoornis, of van middelenmisbruik of verslaving. Dat er ook nog andere problemen spelen is geen reden om af te zien van deze behandeling, integendeel. Het klinische behandelprogramma voor ernstige PTSS is juist bedoeld voor mensen met gecombineerde problematiek. 

Het behandelprogramma is ontwikkeld in Mannheim, Duitsland, door het team van Prof. Dr. M. Bohus. Het effect van de behandeling is wetenschappelijk onderzocht door het team in Mannheim en de resultaten zijn veelbelovend. De behandeling leidt onder meer tot een aanzienlijke afname van de verschijnselen van PTSS. Hoe goed deze resultaten ook zijn, er is meer onderzoek nodig om met zekerheid vast te kunnen stellen wat je als patiënt aan dit behandelprogramma kunt hebben.  

Meer weten?

Direct hulp nodig?