GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Problemen met seksualiteit

Seksualiteit en intimiteit spelen vaak een belangrijke rol in het leven van een mens. Het is ook goed voor uw gezondheid; het versterkt uw immuunsysteem, het helpt tegen stress en het is goed voor uw hart. De manier waarop iemand seks beleeft, is voor iedereen verschillend. Wat voor de een opwindend is, laat de ander koud. Ook de mate waarin mensen naar seks verlangen, verschilt per persoon.

Impact op de relatie

Maar seks is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als u pijn heeft tijdens het vrijen. Of u heeft orgasmeproblemen, erectieproblemen of moeite om opgewonden te raken. Seksualteit maakt vaak deel uit van een relatie. Door problemen op seksueel gebied kan uw relatie uit balans raken, wat weer tot de nodige spanningen kan leiden.  

Van pijn bij het vrijen tot problemen met je geaardheid

Vaak hebben seksuele problemen die al langere tijd bestaan mede een psychische oorzaak. Bijvoorbeeld bij vrouwen met vaginisme. U wordt al angstig bij het idee dat er iets bij u naar binnengaat. Maar het kan ook zijn dat u overmatig naar seks verlangt of dat u verslaafd bent aan porno. Of u voelt zich niet thuis in uw eigen lichaam. U bent een man, maar heeft eigenlijk het gevoel een vrouw te zijn (dit wordt een genderprobleem genoemd). Of u hebt problemen met het feit dat u gevoelens heeft voor iemand van dezelfde sekse. U bent homoseksueel of lesbisch, maar u vindt dit moeilijk te accepteren of uw omgeving staat hier niet open voor. Dat kan de nodige psychische problemen geven.

Lees meer: