Afscheidssymposium Lex Wunderink

Psychose en ernstige psychiatrische aandoeningen:
Hoe brengen we preventie en herstel dichterbij?


Psychiater, A-opleider en onderzoeker Lex Wunderink neemt begin volgend jaar afscheid van GGZ Friesland en het RGOC om te gaan genieten van zijn pensioen.

Zijn loopbaan stond na zijn specialisatie tot psychiater in Rotterdam (1982) in het teken van de psychosezorg. Begin jaren ’90 stond hij samen met Jacques Weeda aan de wieg van Het Kasperspad in Dordrecht, het eerste grootschalige Assertive Community Treatment programma in Nederland.

In 2001 verhuisde hij naar het noorden voor zijn promotieonderzoek naar de behandeling van eerste psychosen met een zo laag mogelijke dosering van antipsychotica. Dat onderzoek leidde tot opzienbarende uitkomsten: mensen op lagere doseringen deden het qua functioneren op de langere termijn beter dan mensen die onderhoudsbehandeling hadden gehad. In 2014 ontving Lex de Peter Moleman penning 2014 voor zijn artikel over functioneel herstel na een psychose dat in september 2013 werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

Na zijn promotieonderzoek kwam hij in dienst bij GGZ Friesland als A-opleider psychiatrie en hoofd wetenschappelijk onderzoek en was hij tevens actief voor het RGOC. Veertien jaar lang heeft hij dit met veel plezier gedaan waar hij met veel genoegen op terug kijkt.

Om stil te staan bij het afscheid van Lex, organiseert GGZ Friesland in samenwerking met het RGOC een afscheidssymposium over Psychose en ernstige psychiatrische aandoeningen: hoe brengen we preventie en herstel dichterbij?

Je bent van harte welkom!
 

Wanneer:Dinsdag 21 januari 2020
Locatie:Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, 8911 BP Leeuwarden
Voor wie:Medewerkers en behandelaren van GGZ Friesland en andere instellingen zijn van harte welkom
Deelnamekosten:De deelname is gratis
Aanmelden:Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan uitsluitend digitaal, via de onderstaande button
Organisatie:Rob Giel Onderzoekscentrum, Groningen en GGZ Friesland
Dagvoorzitter:Adriaan Jansen


Een van de veelbelovende en vernieuwende gezichtspunten in de psychiatrie is het steeds duidelijker in beeld komen van de ontwikkelingstrajecten van psychiatrische aandoeningen. Wat op jonge leeftijd begint als een schijnbaar onschuldige en tijdelijke klacht kan blijken hardnekkiger te zijn dan gedacht, en op de lange duur te kunnen leiden tot problemen in het functioneren op school, werk, thuis en in relaties. Er zijn veel aanwijzingen dat tijdig ingrijpen in zo’n vroeg stadium veel narigheid kan voorkomen en herstel kan bevorderen. Dat vergt veel van de organisatie van de zorg, die er nog altijd niet goed in slaagt de jongere doelgroep te bereiken.

Wanneer er eenmaal een psychiatrische aandoening is ontstaan kunnen moderne behandelmethoden worden ingezet die het herstelproces bevorderen. Ook daar geldt: hoe eerder hoe beter, waarbij de aantrekkelijkheid van de wijze waarop de zorg wordt aangeboden heel belangrijk is. Daarbij moet afgerekend worden met tal van achterhaalde en eigenaardige ideeën over psychische problemen, ook bij professionals, die effectieve hulp in de weg staan. Ook is het lastig in vroege stadia te onderkennen dat er echt wat aan de hand is. Dat vergt specialistische kennis en ervaring. Hoe kunnen we die kennis met elkaar opbouwen? En wat kunnen we doen om ernstige psychische ontregeling in een vroeg stadium te herkennen, en dan de juiste stappen te zetten?
In dit symposium laten acht psychose-experts het belang zien van vroegtijdige en doeltreffende interventies die beogen de ontwikkeling en progressie van ernstige psychiatrische aandoeningen te voorkomen.

Accreditatie wordt aangevraagd bij NVvP, FGzPt, VVGN, RSV, en de V &VN


Progamma:
 

09:50 – 10.20Inloop, inschrijving, koffie 
10.20 – 10.30Welkom en intro door dagvoorzitter 
10.30 – 10.45Sjoerd Steegstra, ervaringsdeskundigePsychose: persoonlijke ervaringen
10.45 – 11.10prof. dr. Wim VelingOver minderen en stoppen met antipsychotica als het kan
11.10 – 11.35prof. dr. Marieke PijnenborgPsychologische interventies bij psychosen, over theory of mind en empathie
11.35 – 12.00prof. dr. Stynke CastelijnOver de relatie tussen hulpverleners en patiënten met psychosen en epa
12.00 – 13.00Lunch 
13.00 – 13.25drs. Laurens TuipPolifarmacie met antipsychotica en comedicatie bij GGZ Friesland
13.25 – 13.50dr. Paul David MeestersGoede zorg bij psychose op latere leeftijd
13.50 – 14.15dr. Dorien NiemanHoog-risico op psychose als een van de wegen naar EPA
14.15 – 14.40prof. dr. Mark van der GaagVroegdetectie en interventie bij psychose en EPA
14.40 – 15.15dr. Nynke Boonstra, gespreksleiderGesprek met de zaal en de sprekers
15.15 – 15.45Pauze 
15.45 – 16.10dr. Lex WunderinkAan de vooravond van een nieuwe psychiatrie
16.10 – 16.20dr. Ton DhondtSlotwoord 
16.20 – 18.00Afscheidsreceptie Lex WunderinkHapje en drankjes

 

 

Aanmelden:
 

Direct hulp nodig?