Creatieve dingen / doe-dingen

Oude foto’s uitzoeken 

Misschien heb je nog wel een doos met oude foto’s liggen. Pak deze er eens bij en ga ze inplakken, sorteren of schrijf bij de foto het verhaal of de herinnering van dat moment. 

Meubels/accessoires oppimpen 

Staat er nog wat verf in de kast? Heb je nog wat lijm en kralen? Ga eens kijken of je je meubels kan opleuken. Beplak een oude spiegel of verf de stoelpoten in een andere kleur.  

Maak een eigen spel/ iedere dag een vraag/dilemmaspel  

Zie voor meer hierover het kopje spelletjes

Schrijven 

Vindt je het leuk om te schrijven? Ga eens kijken of je daar inspiratie voor hebt. Een gedicht, liedje, verhaal; noem maar op!  

Maak een bucketlist/stel doelen voor jezelf of de ‘f*ck it-list'. 

Wat wil jij nou echt nog eens doen? Het hoeven geen grote dingen te zijn als bungeejumpen maar misschien wil jij ooit nog eens bij het restaurant op de hoek eten, je haar in een gekke kleur verven of heb je de ambitie om ooit nog eens een eigen stoel te maken? Mogelijk heb je ook nog persoonlijke doelen waar je aan wil werken. Schrijf het op! 

Het tegenovergestelde hiervan is de f*ck it list. Waar wil jij je absoluut niet meer druk om maken? Schrijf dat ook eens op.  

Leer een andere taal 

Op internet, bijvoorbeeld via Youtube, zijn handigheidjes te vinden om een nieuwe taal te leren. Dit is je kans om eindelijk dat Spaans eens te leren. 

Maak iets voor een ander 

Is er binnenkort iemand jarig? Knutsel alvast een cadeau in elkaar. Zo wordt het altijd een persoonlijk cadeau! Je hoeft niet alleen aan verjaardagen te denken, misschien wil je ook wel iemand een hart onder de riem steken door iets voor hem of haar te maken.  

Schrijf film/serie reviews 

In de categorie ‘Bewegen en ontspannen’ vind je tips voor het kijken van leuke films en series. Ga na het kijken van zo’n film of serie eens je eigen review maken. Wat vond je er leuk aan? Welke acteurs waren goed? Hoe was het camerawerk? De omgeving? Het verhaal? Dit kun je ook samen met kennissen doen. Wissel reviews uit met elkaar! 

Kaarten maken/schrijven 

Veel mensen zitten nu binnen, dus vast ook familieleden, vrienden of ouderen bij je uit de buurt. Maak eens een leuke kaart voor ze met een boodschap (denk wel om je eigen veiligheid en die van anderen als je de kaartjes gaat posten) Je kunt ook bijhouden wat jij allemaal gedaan hebt in de tijd dat je binnen zit en het later versturen, zodat je elkaar kunt bijpraten. 

Moodbord maken/collage 

Knip uit tijdschriften en kranten wat leuke dingen en maak een moodbord! Bijvoorbeeld voor je inrichting in huis, waar je nog eens heen zou willen, grappige dingen, dingen waar je vrolijk van wordt. Je kunt er verschillende maken. Kijk ook eens op Pinterest, daar kun je ook online moodbords maken! 

Haken/breien 

Nu je de tijd hebt, kun je hier eens mee aan de slag! Op internet zijn veel aanwijzingen te vinden over hoe je moet haken of breien en welke dingen je zoal kunt maken. 

Haak ieder een deel van een kleed! 

Spreek af om met een kennis of een groepje een groot kleed (of iets anders) te haken waarin iedereen thuis zijn deel maakt. Als het weer veilig is om samen te komen, kunnen jullie het aan elkaar gaan zetten en hebben jullie een gezamenlijk kleed! Wissel bijvoorbeeld per maand wie hem mag hebben.  

Kleurplaten / tekenen 

Het klinkt misschien saai, maar er zijn ook kleurplaten voor volwassenen! Heb je ze niet in huis en beschik je niet over de mogelijkheid om te printen? Niet getreurd! Ga iets natekenen uit een boek of tijdschrift, of van een foto. Kleur het later in.  

Beschilder een bord of iets anders 

Misschien heb je nog wel een oud bord dat je niet meer leuk vindt? Beschilder deze dan eens! Je kunt ook denken aan een theedoos die je wilt opleuken of een bloempot.  

Pinterest 

Pinterest is een website en app waar je heel veel verschillende dingen op kunt vinden en zo ook voor creatieve activiteiten! 

Poëziewedstijd van Mind

Bij Mind hebben ze voor alle mensen van 10 tot 110 een poëziewedstrijd. Dus grijp je kans nu je de tijd hebt! Klik op onderstaande link voor meer informatie: https://wijzijnmind.nl/nieuws/mind-poeziewedstrijd-dicht-mee-over-kwetsbaarheid-en-kracht

Plan alvast activiteiten voor later/de zomer

Nu we allemaal binnen zitten en de zon vol op zien schijnen, kunnen we wel verschillende dingen bedenken die we zouden willen doen. Nou, ik zou zeggen: schrijf ze op! Maak een lijst van dingen die je wil doen in bijvoorbeeld de zomer; zwemmen aan dat ene meer, die ene wandeling, barbecueën, vissen, etc. Zodra we weer met z’n allen er op uit kunnen dan heb jij alvast een bucketlist met wat je wil gaan doen

Leer je eigen filmscript schrijven

Willem Bosch geeft mini-les in het schrijven van je eigen filmscript. Benieuwd hoe je dit doet? Kijk dat om zijn Instagram voor de tips en trics: instagram.nl/willembosch

Meer weten?

Direct hulp nodig?