Activiteiten voor ouderen

Punniken, haken en breien 

Ga aan de slag met punniken, haken of breien en maak bijvoorbeeld kleding, een pop of een kleed. Tip: Spreek af om met een groepje een groot kleed (of iets anders) te haken waarbij iedereen zijn deel maakt. Als het weer veilig is om samen te komen, kunnen jullie het aan elkaar zetten en hebben jullie een gezamenlijk kleed! Wissel bijvoorbeeld per maand wie hem mag hebben.  

Schrijven  

Vindt u het leuk om te schrijven? Ga op zoek naar inspiratie en schrijf een gedicht, liedje of verhaal.

Tekenen  

Iedereen kan tekenen! Neem de tijd, kijk goed om u heen en laat u inspireren. Er zijn tegenwoordig ook prachtige kleurplaten voor volwassenen. Ontdek de mogelijkheden. 

Lezen 

Neemt u plaats en pak een boek, tijdschrift of krant. Of u nu wel of geen lid bent van de bibliotheek, de onlinebibliotheek biedt een aantal gratis (luister)boeken aan voor iedereen! Ga naar www.onlinebibliotheek.nl voor meer informatie.  

Oude foto’s bekijken 

Misschien heeft u nog wel een oude foto’s of fotoalbums liggen. Pak ze er weer eens bij en haal de herinneringen terug.  

Mediteren 

Geen zin om te lezen maar wel om even te zitten? Sluit uw ogen en mediteer. Pas op, val niet in slaap!  Mediteren en even aan niets denken kan een hele uitdaging zijn. Gaat u de uitdaging aan? 

Spelletjes 

Er zijn talloze opties om een eenpersoonsspel te spelen met bijvoorbeeld een pak speelkaarten. Zo kunt u Patience, Freecell of memory spelen. Maar voor het spelen van een spelletje met anderen hoeft u tegenwoordig niet meer persé bij elkaar aan tafel te zitten. Dit kan namelijk ook online! Zo kunt u bijvoorbeeld scrabbelen met de app Wordfeud of bridgen met de app Fun Bridge. De meeste apps hebben ook een chatfunctie waarmee u tekstberichten naar elkaar kunt sturen. Download de apps en nodig elkaar uit om te spelen.  

Legpuzzel 

Hebt u op zolder nog ergens een puzzel liggen? Pak die er eens bij. Het werkt erg ontspannend en u hebt nu even de tijd. Denkt u uitgepuzzeld te zijn? Probeer dan de puzzel te maken vanuit het midden in plaats van te beginnen met de hoekjes en randen. 

Puzzels 

Pak de krant of een puzzelboekje. Zet uzelf aan het denken en maak kruiswoordpuzzels, sudoku’s, doorlopers, Zweedse puzzels, woordzoekers, cryptogram of een van de andere beschikbare puzzels. Naast de puzzels op papier zijn er online talloze puzzels te vinden. Niet zo digitaal? Vraag dan of iemand ze voor u op wil zoeken en uitprinten.   

Muziek  

Luistert u graag naar uw favoriete muziek, of laat u zich liever verassen door de radio? Op Youtube kunt allerlei liedjes vinden of misschien hebt u nog wel cd’s. Weet u nog op welke muziek u vroeger danste? Geniet ervan!

Bellen 

Bel uw (klein)kinderen, andere familie of (oude) vrienden op. Er is een grote kans dat zij ook (alleen) thuis zitten. Wees niet bang om de telefoon op te pakken en te gaan bellen. Denkt u niets te hebben om te bespreken? Haal dan samen herinneringen op, vraag hoe hun dag tot nu toe is, vertel verhalen of luister naar de verhalen van hen.  

Post 

Schrijf een brief of ansichtkaart. Schrijf de tekst, knutsel zelf een kaartje in elkaar of zoek er eentje op om te versturen naar een van uw naasten. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, het gaat om het contact. Misschien krijgt u over een paar dagen wel een kaartje terug.  

Digitaal?

Bent u een beetje digitaal? Dan zult u zich niet snel vervelen. Het internet zit boordevol vermaak. U kunt uren scrollen op Facebook, spelletjes spelen op spele.nl of videos kijken op Youtube of Netflix. 

Let een beetje op elkaar

Vermaakt u zich op een andere manier of wilt u inspiratie opdoen bij de medebewoners? Vergeet elkaar niet en communiceer met elkaar, (bijvoorbeeld met briefjes op een prikbord?). Let een beetje op elkaar.  

Direct hulp nodig?