GGZ Friesland, Zienn en Suksawat starten campagne voor een toleranter Friesland

Geplaatst op: 25-06-2018

Organisaties maken zich hard voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen

Hoe tolerant is Friesland als het gaat om mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen? De Friese bevolking vindt dat er meer tolerantie moet komen binnen de maatschappij, zo blijkt uit onderzoek dat GGZ Friesland heeft laten uitvoeren. Daarom startte ze samen met opvang- en ondersteuningsorganisatie Zienn en het Leeuwarder mediaplatform Suksawat in het geheim een campagne die de afgelopen weken liep: een undercoveractie.

Nee, toeval was het niet; de berichtgeving van Suksawat over een verward ogende vrouw in het Leeuwarder bos op social media. Ze had ook een baby onder haar hoede…
Het hoorde allemaal bij de undercoveractie die de drie organisaties uitvoerde in de binnenstad van Leeuwarden. Dit deden ze onder de noemer ‘Tolerant Friesland’.

Doel: bewustwording

Want hoe reageert publiek op een ogenschijnlijk niet heel verzorgd uitziende vrouw die verward met een babypop door de straten van de Friese hoofdstad loopt?
Reacties werden met een verborgen camera gefilmd, waarna uiteraard om toestemming voor beeldgebruik is gevraagd.

Waarom dan zo’n undercoveractie?

Mensen reageren anders als ze niet weten waarom iets gebeurt. En nadat ze het te horen krijgen, denken ze er over na. En anderen, die er niet mee geconfronteerd werden maar er later over horen, zullen zich gaan afvragen: wat zou ik doen als ik iemand tegen kom die onbegrepen gedrag vertoont? Een wat in de volksmond wel ‘verward persoon’ wordt genoemd? En wat vind ik eigenlijk van mensen met een psychiatrische stoornis? En waarom vind ik dat dan? Weet ik er überhaupt wel genoeg van en hoe reageer ik dan online maar ook offline.

Online-sentiment

Interessant was ook het online-sentiment dat we peilden doordat Suksawat via Facebook een vooropgezet bericht over de gezamenlijke actie plaatste. Dit betrof een video van ‘onze’ verward ogende vrouw met babypop, in een tent in het Leeuwarder bos. Het filmpje was in scene gezet, maar dat wisten de mensen online natuurlijk niet. De plaatsing maakte deel uit van de campagne en wat opviel waren de reacties online: schande werd er gesproken over de filmer, die haar niet hielp. En mensen reageerden geraakt en betrokken over het leed van deze mevrouw. Tolerant dus? Jazeker! Maar handelen? Nee. Althans, weinig. Dat bleek ook uit juist de manier waarop mensen op straat haar juist uit de weg gingen. Degene die wél handelden deden dat over het algemeen zeer receptvol. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden geeft aan verheugd te zijn dat mensen online empathie tonen ten opzichte van mensen met onbegrepen gedrag.
’Dat biedt een goede basis voor iedereen, van familie en collega’s tot buren, om samen met de professionals betere zorg en ondersteuning te bieden.’

Onderzoek en overheersend gevoel

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de tolerantie bij de Friese bevolking ten opzichte van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, liet GGZ Friesland in maart van dit jaar onderzoek doen door het bureau Zorgfocuz. Daaruit bleek onder meer het volgende:

- Iets meer dan de helft van de ondervraagde personen kent iemand met een EPA, oftewel ernstige psychiatrische aandoening (52 procent). Veelal is dit familie (13 procent), kennis (10 procent) of buurtbewoner (9 procent);
- Afwijkend gedrag op straat door mensen wordt soms als lastig ervaren (31 procent);
- Het grootste deel van de respondenten ziet zichzelf als tolerant ten opzichte van mensen met een ernstige psychiatrische stoornis (64 procent), maar 57 procent vindt dat de maatschappij toleranter zou moeten zijn;
- Minder dan de helft zou wel willen samenwerken met iemand met een ernstige psychiatrische stoornis (44 procent), maar verwachten dat een werkgever minder tolerant is (71 procent).

Deze en meer resultaten zijn opvraagbaar in ons onderzoek.

En nu? ESCAPE ROOM GGZ FRIESLAND OPENT!

De meningen over én kennis van personen met een ernstige psychiatrische stoornis lopen uiteen, net zoals het tolerantie- verdraagzaamheidsniveau . Daarom is een speciale Escape Room bedacht en te bezoeken in het hoofdkantoor van GGZ Friesland, aan de Sixmastraat 2 in Leeuwarden.

We verklappen nog niet alles, maar deelnemers kunnen dan zelf beleven hoe het voor iemand is om een ernstige psychiatrische stoornis te hebben. Het verhaal baseert zich daarbij op dat van Emma, de hoofdpersoon uit de undercoveractie. Hoe kon het zover komen? Wat is de invloed van haar vaders leven en zijn stoornis daarop? Spanning gegarandeerd, maar vooral: informatief en leerzaam. En hopelijk worden we allemaal iets toleranter.

Eerste hulp bieden

Wie weet wat je moet doen als je iemand tegenkomt die in psychische nood verkeert? Daarvoor biedt GGZ Friesland de cursus Mental Health First Aid (MHFA) sinds kort aan. Deze ‘eerste hulp bij psychische problemen’ leert iemand hoe te handelen en biedt handvatten. Mensen hoeven geen hulpverlener of held te zijn en om iemand al vriendelijk groeten of een praatje maken.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?