Geestelijke verzorging

Ervaringen rond ziekte, kwetsbaarheid, verlies en levenskeuzes kunnen vele vragen oproepen. Bijvoorbeeld: ‘Waar leef ik voor?’, ‘Wat geeft mij kracht?’, ‘Hoe moet ik verder?’ en ‘Wat is voor mij écht belangrijk?’  

Het zijn vragen waar niemand direct een antwoord op kan geven. De geestelijk verzorgers van GGZ Friesland ondersteunen jou bij het omgaan met deze levensvragen. Met een geestelijk verzorger kun je in vertrouwen praten over wat voor jou belangrijk is. 

Mogelijkheden

Je kunt praten met een geestelijk verzorger. Dit kan in je eentje, maar je kunt ook meedoen aan een themagroep. In een themagroep verkennen wat jouw levensverhaal is. Dit doen we aan de hand van een verhaal of bijvoorbeeld met muziek. Thema’s rondom zingeving en levensbeschouwing komen dan vanzelf voorbij. 

Sommige situaties vragen om speciale ondersteuning. Zo kun je voor moeilijke keuzes komen te staan. Geestelijk verzorgers begeleiden je bij het maken van die keuzes. Samen kijken jullie naar wat voor jou belangrijk is.  

Ook bij situaties rond het levenseinde kan een geestelijk verzorger ondersteunen. Naast opvang of begeleiding kan deze steun bestaan uit het helpen vormgeven van een ritueel. Dit ritueel is bijvoorbeeld een kaars, een gedicht of bepaalde muziek.   

Daarnaast kan een geestelijk verzorger je helpen met het contact met een levensbeschouwelijke instelling.  

Geestelijke verzorging vindt plaats naast je behandeling bij GGZ Friesland. Het biedt de ruimte om in vertrouwen te delen wat je bezighoudt. 

Contact

Je kunt contact opnemen met de geestelijk verzorgers via gv@ggzfriesland.nl. Dit geldt ook voor je familie of vrienden.