Op deze pagina

Individuele Plaatsing en Steuning

Als je een psychische aandoening hebt, kan het moeilijk zijn om werk te vinden. Of het is lastig om het werk dat je al hebt te behouden. Wij bieden in dat geval begeleiding via de aanpak Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Iemand helpt jou met het zoeken naar of behouden van betaald werk. Dit doet een IPS-trajectbegeleider. 

Waarom meedoen aan IPS?

Een baan kan helpen bij je herstel. Werk zorgt voor contact met anderen en je leert nieuwe dingen. En je verdient er geld mee, dus ben je financieel zelfstandiger. Ook geeft het structuur en opbouw in je dagelijkse leven.  

Wij weten dat het niet altijd makkelijk is om werk te vinden als je en psychische aandoening hebt. Goede ondersteuning is belangrijk. Die ondersteuning bieden we met IPS.

Hierdoor werkt IPS

 1. Een baan of opleiding is het doel 
  Een gewone baan, waarop iedereen kan solliciteren, is bereikbaar voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
 2. We sluiten niemand uit
  We sluiten niemand uit
  Iedereen met een psychische aandoening die wil werken, kan meedoen aan het IPS-traject.
 3. Overleg met behandelaren
  IPS-begeleiders overleggen met het ggz-team dat jou behandelt. In dit overleg bespreken ze hoe jij aan werk of een opleiding kunt beginnen.  
 4. Jouw wensen staan voorop
  Bij de keuzes rond werk of een opleiding staan jouw wensen voorop. We kijken naar wat jij wilt en kunt en welke ervaring je hebt.  
 5. Ondersteuning rond werk en inkomen
  IPS-begeleiders helpen jou aan goede en begrijpelijke informatie. De informatie gaat over de gevolgen van betaald werk voor je inkomen, uitkering of toeslagen.
 6. Snel zoeken, snel plaatsen
  Je hebt geen training of ervaring nodig voordat je begint. Als het nodig is, volg je een training op je werk- of opleidingsplek. Zo kunnen we je snel plaatsen als we een geschikte plek gevonden hebben.
 7. Groot netwerk
  IPS-begeleiders kennen veel bedrijven en opleidingsinstellingen die mensen met een psychische kwetsbaarheid willen aannemen. De begeleiders weten zij zoeken in hun werknemers.
 8. Blijvende ondersteuning 
  Als je ergens een baan of opleiding gevonden hebt, blijven IPS-begeleiders je steunen. Dit doen ze zo lang als nodig is of zo lang jij wilt. Ook werkgevers kunnen worden begeleid.

Heb je interesse?

Heb je interesse in IPS? Geef dit dan door aan je behandelaar. Je kunt dan kennismaken met een IPS-begeleider. Samen kijken jullie of IPS iets voor jou is. Meer informatie lees je op www.werkenmetips.nl. 

Dit doet een IPS-begeleider voor werkgevers

IPS-trajectbegeleiders hebben veel kennis om mensen aan werk of aan een opleiding te helpen. Ze kennen (lokale) bedrijven en weten hoe ze mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen ondersteunen. Ook begeleiden ze werkgevers waar nodig is. Door dit allemaal te combineren, kunnen ze de juiste mensen op de juiste plaats onderbrengen.