GGZ College: Voorkomen van suïcide? 'Praten helpt'

Geplaatst op: 04-10-2017
GGZ College Suïcidepreventie
Mirjam van den Akker en Lex WunderinkFenna de JongMartin Steendam

'Praten helpt.' Dat was een voorname conclusie van de uitzending van het GGZ College van afgelopen dinsdagavond. Deze live webinar, zowel thuis als in de zaal in stadsschouwburg De Harmonie te volgen, had ditmaal suïcidepreventie als thema.

Wat doe je als iemand zegt dat hij of zij dood wil? Hoe ga je daarmee om? Welke vragen stel je wel of juist niet en zijn er signalen die je op kunt pikken? Vier deskundigen spraken erover tijdens een indrukwekkende uitzending.

Een van de gasten in het programma deed elf jaar geleden een suïcidepoging. Ze is tegenwoordig werkzaam als ervaringsdeskundige bij GGZ Friesland. Ze vertelde openhartig waarom ze ooit zelfmoord wilde plegen, hoe ze in contact kwam met zorgprofessionals en hoe behandeling haar heeft geholpen. 

Lex Wunderink, psychiater bij GGZ Friesland gaf duiding aan feiten en cijfers, wijkverpleegkundige Mirjam van den Akker vertelde onder meer over trainingen die ze als medewerktster van het Gebiedsteam Harlingen volgt.

Martin Steendam, klinisch psycholoog en projectleider Geen Suïcide, hield een indrukwekkende presentatie over mogelijkheden voor behandeling, maar hij noemde ook praktijkvoorbeelden en vertelde over ervaringen van mensen die een suïcidepoging hebben overleefd. 

De gehele uitzending is binnenkort terug te zien via de site van GGZ College!

 

Op dinsdag 23 januari is er opnieuw een editie van GGZ College. Jongeren tussen 18 en 24 jaar, die van kind- naar volwassenpsychiatrie gaan: dat is 'transitiepsychiatrie'. Belangrijk, maar door regelgeving en kosten niet altijd even gemakkelijk! Hoe slagen professionals zowel in de zorg als in de maatschappij erin om hen de zorg te bieden die nodig is? Daarover gaan we tijdens het GGZ College van dinsdag 23 januari in gesprek met experts, ervaringsdeskundigen en met jou! Ben jij zorgprofessional en wil je aanwezig zijn? Meld je aan!

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?