Standpunt GGZ Friesland in discussie ROM-data

Geplaatst op: 02-02-2018

Al langer is er een landelijke discussie gaande over het aanleveren van Routine Outcome Monitoring (ROM) data door ggz-instellingen aan de Stichting Benchmark GGZ (SBG). De discussie gaat met name over in hoeverre patiënten expliciet toestemming moeten geven voor het aanleveren van deze gegevens. ROM is de methodiek waarbij regelmatig de resultaten van behandeling worden gemeten met het oog op evaluatie en het eventueel bijsturen van de behandeling. In een benchmark worden resultaten van instellingen met elkaar vergeleken in het kader van transparantie van zorg.

Standpunt GGZ Nederland
GGZ Nederland heeft ggz-instellingen geadviseerd om het aanleveren van de ROM-behandelgegevens weer te hervatten op basis van een veronderstelde toestemming. Het aanleveren werd eerder door een groot deel van de instellingen stopgezet toen minister Schippers in maart 2017 aangaf dat dit onrechtmatig was en GGZ Nederland opriep om de aanlevering stop te zetten.

www.stopbenchmark.com
Via de website www.stopbenchmark.com wordt op dit moment opgeroepen om tuchtrechtelijke stappen te zetten tegen instellingen, bestuurders en behandelaren die deze gegevens wel delen. Men is voor het meten van kwaliteit maar tegen de ROM als benchmark omdat data zonder toestemming en medeweten worden verzonden en omdat gepseudonimiseerde gegevens herleidbaar zijn tot een patiënt.

Standpunt GGZ Friesland
Ton Dhondt, psychiater en lid Raad van Bestuur van GGZ Friesland: 'Wij zien de ROM als een waardevol instrument, maar gebruiken de uitkomsten alleen binnen onze eigen instelling om de (individuele) patiëntenzorg te verbeteren. GGZ Friesland levert geen ROM-gegevens aan externe partijen, dus ook niet aan de Stichting Benchmark GGZ.' 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kunt u mailen naar pr@ggzfriesland.nl

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?