Staatssecretaris Paul Blokhuis feliciteert 100 nieuwe Friese gatekeepers

Geplaatst op: 11-09-2018
Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt samen met Ton Dhondt

Op 10 september organiseerde GGZ Friesland samen met GGD Fryslân en 113 Zelfmoordpreventie het congres ‘Suïcide voorkom je samen!’. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis was onder de indruk van het aantal deelnemers aan het congres en de gatekeepertrainingen. ‘Zoveel mensen die het gevecht aan gaan tegen zelfmoord. In Friesland begint de victorie!’.

Blokhuis vertelt tijdens zijn presentatie dat er in Den Haag extra geld beschikbaar is gesteld aan 113 Zelfmoordpreventie. ‘Met een bedrag van 5,4 miljoen euro kunnen zij hun capaciteit uitbreiden en meer gatekeepertrainingen aanbieden. Het gaat mij aan het hart dat er zoveel mensen in een zwart gat leven en het niet meer zien zitten. We moeten stigma’s wegnemen en er voor zorgen dat iedereen in onze samenleving mee kan doen’, aldus de staatssecretaris.

Gatekeepertraining
Tijdens de Wereld Suïcide Preventiedag op 10 september zijn er op verschillende locaties in Friesland gatekeepertrainingen gegeven. Deze suïcidepreventietraining is zeer geschikt voor mentoren, thuiszorgmedewerkers, politieagenten, huisartsen en andere geïnteresseerden die getraind willen worden in het begeleiden van mensen met zelfmoordneigingen naar professionele hulp. Na de gatekeepertrainingen op 10 september heeft Friesland er 100 nieuwe gatekeepers bij!

Het congres
Tijdens het congres volgden deelnemers diverse workshops en waren er boeiende presentaties om bij te wonen. Zo kwamen onder andere Judith de Heus, klinisch psycholoog en manager hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie, Ton Dhondt, psychiater en lid Raad van Bestuur GGZ Friesland, Hein Kuiken, wethouder Gemeente Harlingen, Herwil van Gelder, wethouder Gemeente Leeuwarden en Margreet de Graaf, directeur Veiligheidsregio Fryslân (GGD) en het woord. Suïcide voorkom je samen, daar is iedereen het over eens.

Nathan Vos, hoofdredacteur van Zin magazine, benadrukte aan het rondetafelgesprek dat er nog veel onduidelijkheid is over waarom mannen twee keer zo vaak zelfmoord plegen dan vrouwen. Samen met Frans Bromet maakte hij de documentaire Man in de Knoop. De documentaire gaat over ‘gelukkige’ mannen die zelfmoord plegen en het traject daarvoor. De documentaire werd gisteravond uitgezonden op NPO2.

Harde cijfers
In 2017 maakten 1917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2016. Het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar nam toe van 48 in 2016 tot 81 in 2017. Binnen deze groep betreft het voornamelijk oudere tieners. Onder personen ouder dan 60 jaar is het aantal zelfdodingen juist afgenomen. Opvallend: van alle personen in Nederland tussen 10 en 30 jaar, sterft ruim een kwart door zelfdoding. In deze leeftijdsgroep komt dat vaker voor dan overlijden aan kanker (15 procent), door verkeersongevallen op de weg (10 procent) of aan hart- en vaatziekten (5 procent).

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?