Socialrun: GGZ Friesland loopt en fietst 555 kilometer voor het goede doel

Geplaatst op: 28-08-2020

Het lopen en fietsen van maar liefst 555 kilometer voor het goede doel, met een route door Friesland en delen van Groningen en Drenthe. Dat is de manier waarop een team medewerkers van GGZ Friesland van 18 tot en met 20 september invulling geeft aan de Socialrun van dit jaar. Maar wat is die Socialrun? En vooral: waarom is die er? Over nut en noodzaak; van openheid tot ‘inclusietaxi’.

Bij de jaarlijkse Socialrun laten teams, zoals die van GGZ Friesland, zich sponsoren. Geprobeerd wordt om via bepaalde bedragen, per kilometer of verpakt in een sponsorpakket, zoveel mogelijk geld op te halen. Vorig jaar haalden de Friese lopers en fietsers maar liefst 11.000 euro op. Het zijn bedragen als deze die de Stichting Socialrun helpen om projecten op te starten die moeten helpen om stigmatisering tegen te gaan van mensen met een psychische aandoening.

100 procent naar goed doel 

Over die groep bestaan helaas nog altijd veel vooroordelen. Zo zouden ze niet in staat zijn een baan te behouden en zouden ze gemeden moeten worden, omdat ze onbetrouwbaar en onbekwaam zijn. Met de gelden uit de Socialrun worden projecten gestimuleerd om hier wat tegen te doen. Zo is er steun voor meer zogeheten sociale inclusie en ter bevordering van de openheid over psychische. Duidelijkheid voor alles: 100 procent van de door teams ingezamelde gelden komt ten goed aan deze projecten.

Projecten en sponsoring

Voorbeelden uit de praktijk zijn er inmiddels legio. Zo is er ondersteuning voor een Youtubekanaal (‘PSSST!’) waarbij psychische problemen beeldend worden uitgelegd, werden huiskamerconcerten gegeven binnen afdelingen van ggz-instellingen en ga zo maar door.

Het meest in het oog springende voorbeeld is misschien wel de ‘Inclusietaxi’. Kleurrijk beplakt met onder meer woorden als zorg, ontwikkeling, samen, gezondheid, stigma, taboe en hoop. Het project richt zich op het verbinden, het delen van verhalen om zo begrip voor elkaar te krijgen. Een kijkje in elkaars wereld kan mensen dichter bij elkaar brengen en zo ontstaat maatschappelijk inclusie; ook voor hen met psyschische aandoeningen.

Zo zijn er tal van voorbeelden van projecten waar het geld van de Socialrun naartoe gaat. Een goed doel, een barre tocht van 555 kilometer lopend en fietsend door Friesland en stukjes Groningen en Drenthe.

Met elkaar.
Tegen stigma’s.
Voor het goede doel.

Steun de lopers en fietsers van GGZ Friesland in hun strijd tegen stigma’s en voor meer openheid over psyschische aandoeningen; sponsor het team, help het goede doel. Kijk voor meer informatie over het evenement, de route en de sponsormogelijkheden op onze eigen Socialrun-pagina!

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?