Rondleiding in woonvorm voor autisme? Dat kan!

Geplaatst op: 21-03-2019

Benieuwd hoe het is in een woonvorm voor mensen met autisme? Het antwoord daarop kunnen belangstellenden krijgen op zaterdag 6 april. Die dag houdt MindUp, onderdeel van GGZ Friesland, namelijk open huis in Leeuwarden. Geïnteresseerden kunnen rondleidingen krijgen binnen diverse woonvorm.

Het openen van de deuren staat in het teken van de Week van Autisme (31 maart - 6 april). Naast de rondleidingen is er uitleg over het zorgaanbod van de woonvormen en ook zal een psycholoog informatie geven over Autisme Spectrum Stoornissen (ASS).


Wat is autisme?
Ruim 1 procent van de Nederlanders heeft een vorm van autisme, zo’n 190.000 mensen. Autisme is een aangeboren probleem in de hersenen. Alles wat iemand met autisme ziet, hoort of ruikt wordt op een andere manier verwerkt.

Mensen met autisme hebben vaak oog voor detail, zijn eerlijk, recht door zee, analystisch en hardwerkend. Aan de anderen kant hebben ze vaak moeite met het creëren van overzicht en het onderhouden van sociale contacten. Vaak hebben ze een hobby of interesse waar ze veel tijd in stoppen en waar ze volledig in op kunnen gaan.

De meeste mensen zien de wereld als een doorlopende film. Mensen met autisme zien de wereld als een stapel van losse foto’s, waardoor de samenhang ontbreekt. Het is voor hen moeilijker om te begrijpen wat er allemaal speelt. Sommige mensen met autisme kunnen een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig.

Autismeweek 31 maart t/m 6 april 2019
Dit jaar vindt de Autismeweek voor de tiende keer plaats. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag, een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. De Nederlandse Vereniging van Autisme en het Autisme Fonds organiseren in aansluiting hierop van 31 maart t/m 6 april de Autismeweek.

Het thema van dit jaar is 'Autisme werkt'. Mensen met autisme kunnen goede werknemers zijn. Ze zorgen voor diversiteit in een bedrijf. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, volhardendheid, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Mensen met autisme weten vaak heel goed hoe hun talenten en mogelijkheden het beste tot hun recht kunnen komen - bijvoorbeeld op de werkvloer.

Het doel van de Autismeweek is om meer bekendheid te geven aan autisme onder het grote publiek. Daarnaast zijn er over mensen met autisme vaak nog vooroordelen en wordt iemand heel gemakkelijk als ‘autist’ bestempeld. GGZ Friesland en MindUp vinden het belangrijk dat deze vooroordelen worden weggenomen en organiseren om die reden de rondleidingen in de woonvormen voor mensen met autisme.

Rondleiding

Tijdens de autismeweek organiseert MindUp, onderdeel van Stichting GGZ Friesland, op zaterdag 6 april rondleidingen in de woonvorm voor mensen met autisme, georganiseerd voor publiek. De startlocatie voor de rondleiding is Achter de Hoven 207 in Leeuwarden.

Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:

  • 13.30 uur:
    Introductie door teamcoach Geert Verf over het zorgaanbod van het ASS team van BW Leeuwarden.

  • 13.45 uur:
    Informatie over ASS door klinisch psycholoog Liesbeth de Wilde, een teamlid, een ervaringsdeskundige en een werknemer met Autisme. Met ruimschoots gelegenheid voor vragen en interactie.

  • 14.15 uur:
    Rondleiding over trainingshuis en appartementen

  • 14.30 uur:
    Tweede ronde

  • 14.45 uur:
    Start presentaties en rondleiding zoals hierboven beschreven.


Wonen

Bij veel vormen van autisme is het goed mogelijk om zelfstandig te wonen en een baan te vinden. Maar soms is de stoornis in ernstigere vorm aanwezig, waardoor de dagelijkse bezigheden al een grote opgave kunnen zijn. Veel structuur en voorspelbaarheid zijn dan erg belangrijk.

Geïnteresseerden kunnen tijdens de rondleiding op zaterdag 6 april een kijkje nemen bij drie woonvormen voor mensen met autisme. Voorafgaand aan de rondleiding geven klinisch-psycholoog Liesbeth de Wilde en een teamlid uitleg over de   problematiek, de begeleiding en het wonen op een locatie.

Bezoekers kunnen de volgende woonvormen bekijken:

  • Trainingshuis Achter de Hoven

Deze locatie biedt plaats aan zeven (jong-)volwassenen die (nog) niet in staat zijn om zelfstandig te wonen. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer met wastafel. De andere ruimtes zijn voor gezamenlijk gebruik. Begeleiding is zeven dagen per week aanwezig. De begeleiders bieden structuur, veiligheid en begeleiden bij het leren van praktische vaardigheden. Ook wordt aandacht besteed aan de sociale vaardigheden, o.a. door middel van groepsmomenten. MindUp biedt ook dagbesteding en trajectbegeleiding aan.

  • Achter de Hoven 205 en 207:

Deze locatie biedt plek aan vijf bewoners. Elk in een eigen appartement. Het is een vervolgplek op het trainingshuis. De begeleiding is wel 7 dagen per week bereikbaar, maar is minder intensief. De bewoners leren hier om meer zelfstandig te wonen.

Deze locatie kent ook een gezamenlijke woonkamer die door hen gebruikt kan worden en die door de ambulante cliënten bezocht kan worden. Elke werkdag is er van 16.00 – 20.30 uur een inloop voor ASS cliënten met mogelijkheid om daar gezamenlijk maaltijd te bereiden en te nuttigen. Vrijdagsavonds is er een gezamenlijke activiteit.

  • Locatie de Fruitstraat

Deze locatie biedt plaats aan acht volwassenen. Iedereen beschikt over een eigen appartement. Op deze locatie biedt MindUp vooral begeleiding door de bewoners te bezoeken op afspraak. De begeleiding kan gegeven worden in een gesprek of bij ondersteuning in praktische vaardigheden. Groepsmomenten bestaan onder andere uit deelname aan koffie-uurtjes, kookgroepen en (leefstijl)activiteiten.

 

Lijkt het u leuk om een kijkje te nemen? We ontmoeten u graag! Wilt u meer informatie over alle activiteiten of over autisme, dan kunt u terecht op

https://autismeweek.nl/

 

Wilt u specifiek informatie over de MindUp locaties voor cliënten met autisme en/of over het zorgaanbod dan kunt u vrijblijvend contact zoeken met de medewerkers van MindUp via aanmelden@mind-up.nl.  

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?