Hoe ziet onze hulp er uit?

Hoe onze hulp eruitziet, hangt af van uw persoonlijke situatie. 

Tijdens de behandeling heeft u therapie in de vorm van gesprekken met een hulpverlener. Daar leert u meer over uw psychose en hoe u hiermee omgaat. Meestal krijg u medicijnen. In de lotgenotengroep kunt u ervaringen uitwisselen met mensen die hetzelfde is overkomen. We zetten sporten, bewegen en mindfulness in, dat helpt om beter om te gaan met stress en spanning. We geven ook uitleg over psychoses en hoe je het herkent. Dat doen we niet alleen voor onze patiënten, maar ook voor hun familie en vrienden. Naast behandeling, bieden we je hulp om weer naar school of je werk te gaan en andere activiteiten op te pakken. U kunt ook deelnemen aan leuke activiteiten met anderen die ook een psychose hebben gehad. 

Voor mensen vanaf 15 jaar die voor het eerst een psychose hebben, staat er een speciaal team voor u klaar. Als u een psychose heeft, dan hebben we verschillende teams die u thuis helpen of u komt één of meerdere dagdelen per week bij ons voor hulp. In een eerste gesprek onderzoeken we samen wat er aan de hand is en hoe we u kunnen helpen. In sommige gevallen kan het soms nodig zijn om u tijdelijk, bij voorkeur vrijwillig, op te nemen in een kliniek. Dat is een veilige omgeving waar de hele dag een behandelaar voor u klaarstaat. Als het weer beter gaat, dan mag u weer naar huis en helpen we u daar verder. 

Familie en vrienden zijn belangrijk

We vinden het ontzettend belangrijk dat uw familie en vrienden nauw betrokken zijn bij uw behandeling.  Dat betekent dat ze vanaf de eerste keer aanwezig mogen zijn bij gesprekken. De mensen die voor u belangrijk zijn, kunnen veel voor u betekenen. Ze kunnen u steunen zodat u er niet alleen voor staat, tijdens en na de behandeling. De mensen uit uw omgeving kunnen ook aanvullende informatie geven, zodat we nog beter inzicht krijgen in uw situatie. We geven ook uitleg aan familie en vrienden over wat een psychose is, hoe ze het kunnen herkennen en hoe ze ermee om kunnen gaan. 

Hoe lang duurt onze hulp?

Hoe lang een behandeling duurt, varieert van een half jaar tot een aantal jaar. Soms heeft u een aantal keren per week een gesprek, maar soms ook maar één keer per drie maanden. Hoe dat voor u eruitziet, hangt af van wat u zelf nodig heeft en op welke gebieden u zelf graag verbetering ziet. Het doel is dat u uw leven weer op de rit krijgt.  

Meer weten?

Direct hulp nodig?