Op deze pagina

Ontwikkelingsstoornissen

Wij zijn er om mensen met een ontwikkelingsstoornis te helpen. Zij hebben door deze stoornis vaak problemen op verschillende gebieden. Problemen op school, werk, in de vrije tijd of in contact met andere mensen. 

Direct naar

Wat is een ontwikkelingsstoornis?

Een ontwikkelingsstoornis is een stoornis in de hersenen. Als je een ontwikkelingsstoornis hebt, verwerk je wat je ziet, hoort en voelt op een andere manier. Dit komt doordat het deel van de hersenen dat prikkels en informatie verwerkt anders werkt.  

Mensen met een ontwikkelingsstoornis kunnen moeite hebben op verschillende vlakken. Dit kan zorgen voor angst en frustratie of verwarring en misverstanden.   

Dit is ons doel

Ons doel is om jou een prettiger leven te bieden. Het is belangrijk dat je leert hoe je met je stoornis omgaat. Een ontwikkelingsstoornis heb je namelijk je hele leven.  

Wij helpen je om te begrijpen wat er aan de hand is. En waarom je sommige klachten hebt en hoe je hier mee omgaat. Zo kun je meer grip op je leven krijgen.  

Zo helpen we jou

Voor iedereen die bij ons komt voor een behandeling, maken we een persoonlijk behandelplan. Dit begint met een gesprek: de intake. In dit gesprek praten we over de klachten die je hebt.  

Als we weten welke klachten je hebt, begint de behandeling. De behandeling begint met een uitleg over wat een ontwikkelingsstoornis is. Die uitleg geven we soms alleen aan jou, maar dat kan ook in een groep. In deze groep kun je ervaringen en tips met anderen delen.  

Hoe de behandeling er verder uitziet, hangt af van de klachten die je hebt. We leren je in ieder geval hoe je beter omgaat met je ontwikkelingsstoornis. In sommige gevallen krijg je medicijnen. Dit gebeurt alleen als het echt nodig is en als je het zelf wilt. 

Als je problemen hebt in je relatie, kun je therapie volgen samen met je partner.  

Wie helpen jou?

Het eerste gesprek heb je met een psychiater, een psycholoog of een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Zij kijken welke klachten je hebt.  

Als je een ontwikkelingsstoornis hebt, maken we een behandelplan. Hier staat in hoe we jou helpen. Tijdens de behandeling leer je beter omgaan met je gevoelens.  

Een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige is iemand die je helpt met zaken in het dagelijks leven. Ook kun je een psychomotore therapeut treffen. Met hem of haar doe je sport- en ontspanningsoefeningen. Tot slot is er een systeemtherapeut. Die voert gesprekken samen met jou en je familie of vrienden. Zo leren jullie elkaar beter begrijpen.  

Familie en vrienden zijn belangrijk

Wij vinden het belangrijk om de behandeling samen met jouw familie en vrienden te doen. Ze zijn van harte welkom bij het eerste gesprek. Ze kunnen jou steunen en ons extra informatie geven. Zo krijgen we een goed beeld van jouw situatie. 

Je mag ook iemand meenemen naar de behandelingen. We geven daarnaast uitleg aan familie en vrienden over wat een ontwikkelingsstoornis is. En hoe zij daar rekening mee kunnen houden. Door samen te werken tijdens de behandeling, leer je elkaar beter begrijpen.

Folders

Afspraak afzeggen of verplaatsen

Het is belangrijk dat je langskomt bij de afspraken die we inplannen. Zo verloopt je behandeling zo goed mogelijk. Lukt het toch niet om langs te komen? Laat het dan zo snel mogelijk weten. Doe dit minimaal 24 uur van tevoren. Je kunt je afspraak afzeggen via de zorgadministratie: 088-3365601. 

Locaties

Polikliniek Ontwikkelingstoornissen Leeuwarden
Sixmastraat 2
8932PA Leeuwarden
088-3365601

Polikliniek Ontwikkelingstoornissen Drachten
Compagnonsplein 1
9202NN Drachten
088-3365601

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er na de aanmelding?

We verwerken de aanmelding zo snel mogelijk. We nodigen je eerst uit voor een intakegesprek. In het intakegesprek bespreken we de klachten en bepalen we hoe en waar we jou het beste kunnen helpen. We vragen je meestal om voor het gesprek een vragenlijst in te vullen.

Kan ik mijn behandelaar spreken?

De receptie of zorgadministratie kan kijken of jouw behandelaar er is. Is hij of zij er niet? Dan maken we een terugbelverzoek. We hebben alle telefoonnummers van de recepties of zorgadministratie op 1 pagina gezet.

Ik heb een vraag over mijn medicatie. Bij wie kan ik terecht?

Bel de zorgadministratie waar je in behandeling bent. De medewerker van de zorgadministratie helpt je verder. De telefoonnummers vind je hier: locatie-overzicht.