In de media | Psychiaters GGZ raken overbelast in crisisdienst

Geplaatst op: 10-07-2017

De crisiszorg voor psychiatrische hulp raakt in de knel. GGZ Friesland wil dat ook vrijgevestigde psychiaters crisisdiensten draaien. Dat staat vandaag in een verhaal over GGZ Friesland in de Leeuwarder Courant.

,,De continuïteit van de zorg kan in het geding komen. Dat willen we voorkomen”, waarschuwt woordvoerster Louwra Weisfelt van GGZ Friesland. Nu werken alleen psychiaters van GGZ Friesland in de crisisdienst. GGZ Friesland wil dat de zorgverzekeraars in hun inkoopafspraken opnemen dat alle psychiaters moeten deelnemen aan de provinciale crisisdienst. Zoals huisartsen verplicht meedraaien in de Dokterswacht.

Veel zelfstandige psychiaters en psychiaters van andere instellingen distantiëren zich volgens Weisfelt van deze mentaal zware crisisdienst. Door samenwerking met ziekenhuizen, huisartsen en politie kan 24 uur per dag psychiatrische hulp worden verleend. ,,Wij hebben alle expertise in huis om deze brandweerfunctie te vervullen, maar we kunnen dat niet alleen.” Aan GGZ Friesland zijn momenteel 55 psychiaters verbonden.

Daarnaast zijn er enkele tientallen psychiaters bij andere instellingen of als zelfstandige actief in Fryslân. ,,Er draaien nu negentien van onze psychiaters crisisdienst. Gelukkig zijn al onze 57-plussers bereid om tijdelijk zulke diensten te draaien, terwijl ze dat volgens de cao niet meer hoeven.” Daar staat tegenover dat slechts drie psychiaters van andere instellingen meedoen.

Zorgverzekeraar De Friesland herkent het probleem. Volgens woordvoerder Rob Propsma is het maatschappelijk belang in het geding. ,,Wij zijn al een tijdje in goed overleg met vrijgevestigde psychiaters. Inmiddels hebben in ieder geval twee vrijgevestigde praktijken al laten weten mee te willen draaien in de crisisdienst. Daarmee is dit probleem nog niet volledig opgelost. Of en hoe we daarin omgaan met inkoopcontracten is iets tussen ons en de zorgaanbieders.”

Het aantal crisisopnames in het Jelgerhuis in Leeuwarden neemt al jaren toe, tot een kleine vijfhonderd in 2016. Dat is bijna 50 procent meer dan in 2015. Afgelopen juni werden 54 mensen opgenomen (voor gemiddeld achttien dagen), een hoger aantal opnames per maand dan ooit. ,,Een verklaring hebben we daar nog niet voor, ook buiten de provincie liggen de bedden vol. Maar de druk neemt steeds verder toe en dat terwijl het draaien van diensten een wezenlijk onderdeel van de expertise van psychiaters is”, zegt Weisfelt.

In andere specialistische beroepen is het volgens haar gebruikelijk dat iedereen meedraait in avond-, nacht- en weekenddiensten. Zo moeten huisartsen in vijf jaar 250 uur van dat soort crisiszorg draaien. Volgens vrijgevestigde psychiater Tryntsje van der Veer wordt het onderwerp binnenkort besproken binnen de Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters in Friesland. ,,Het staat op de agenda.” Daarnaast signaleert Accare, een noordelijke instelling voor jeugdpsychiatrie, een moeilijk te verklaren enorme toename aan acute crisissituaties onder jongeren - soms wel een vertienvoudiging vergeleken met een aantal jaren geleden. Een trend die GGZ Friesland overigens niet herkent. ,,Crisisopnames en wachtlijsten onder jongeren zijn bij ons niet toegenomen.

bron: Leeuwarder Courant / Goos Bies

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?