Op deze pagina

Complexe rouw

Wij zijn er voor mensen met ernstige rouwklachten. Deze rouwklachten komen doordat je iemand hebt verloren die je goed kende. De klachten zorgen voor problemen in het dagelijks leven.  

Direct naar

Wat is complexe rouw?

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met rouw. Het verliezen van een iemand uit je omgeving is altijd moeilijk. Iedereen gaat hier op een andere manier mee om. 

De eerste periode na een verlies kan heel zwaar zijn. Er zijn veel wisselende emoties. Concentreren lukt minder goed, slapen gaat slecht en ook je lijf reageert op deze verandering. Hierdoor kun je uitvallen op school of op je werk.  

Na een paar maanden pakken de meeste mensen hun ritme weer op. Ze gaan weer aan het werk en halen plezier uit sport en hobby’s. De emoties worden wat minder heftig. Ze geven het verlies een plek, al blijft het gemis. Het wordt nooit meer zoals het was. Maar er is wel ruimte om te kijken naar de toekomst.  

Klachten langer dan 6 maanden

Het kan ook dat de klachten langer duren dan een paar maanden. Dit gebeurt vooral na het verlies van iemand op een ongewone manier. Denk aan een ongeluk, moord, zelfdoding of een vermissing.  

Als de klachten langer dan 6 maanden duren, noemen we dat verstoorde of complexe rouw. Je kunt je dan afzonderen van anderen. Je bent verdrietig of je stopt juist je gevoelens weg. Hierdoor ontstaan weer andere problemen. Je krijgt lichamelijke klachten of je bent erg geïrriteerd. Het is dan goed om extra hulp te zoeken. Die hulp bieden wij op de polikliniek complexe rouw.  

Zo helpen we jou

Tijdens een gesprek met een behandelaar bespreek je samen het verlies. Wat is er gebeurd? En waarom ben je vastgelopen in het rouwproces? Dit gesprek noemen we de intake. 

Na de intake maken we een behandelplan. Daar staat in hoe we jou helpen en hoelang dit duurt. Je behandelaar bespreekt dit plan met jou. Daarna begint de behandeling.  

Tijdens de behandeling kijken we waarom de rouw aanhoudt. En wat er nodig is om dit een plek te geven. We hebben verschillende vormen van behandeling en therapie om hiermee aan de slag te gaan. Dit kan alleen of samen met leden van je gezin.   

Wie helpen jou?

Het team bestaat uit twee klinisch psychologen, een GZ-psycholoog, een systeemtherapeut en een consultatief psychiater. Het team werkt vanuit de Hege Wier in Leeuwarden.

Familie en vrienden zijn belangrijk

Soms is het fijn als een partner, familielid of zelfs het hele gezin meekomt naar de behandeling. Dit hangt wel af van de verliessituatie en de band die jullie met elkaar hebben. De dood en rouw zijn vaak lastige onderwerpen om over te praten. Het is dan juist goed om met elkaar in gesprek te gaan. Zo weet je van elkaar hoe je hier het beste mee omgaat. 

Folders

Afspraak afzeggen of verplaatsen

Het is belangrijk dat je langskomt bij de afspraken die we inplannen. Zo verloopt je behandeling zo goed mogelijk. Lukt het toch niet om langs te komen? Laat het dan zo snel mogelijk weten. Doe dit minimaal 24 uur van tevoren. Je kunt je afspraak afzeggen via de zorgadministratie: 088-3365650  

Locatie

Polikliniek Complexe rouw
Sixmastraat 2
8932PA Leeuwarden
088-3365601

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er na de aanmelding?

We verwerken de aanmelding zo snel mogelijk. We nodigen je eerst uit voor een intakegesprek. In het intakegesprek bespreken we de klachten en bepalen we hoe en waar we jou het beste kunnen helpen. We vragen je meestal om voor het gesprek een vragenlijst in te vullen.

Kan ik mijn behandelaar spreken?

De receptie of zorgadministratie kan kijken of jouw behandelaar er is. Is hij of zij er niet? Dan maken we een terugbelverzoek. We hebben alle telefoonnummers van de recepties of zorgadministratie op 1 pagina gezet.

Ik heb een vraag over mijn medicatie. Bij wie kan ik terecht?

Bel de zorgadministratie waar je in behandeling bent. De medewerker van de zorgadministratie helpt je verder. De telefoonnummers vind je hier: locatie-overzicht.