Hoe ziet onze hulp er uit?

Onze hulp start met een gesprek waarin we met elkaar kennismaken en bekijken of we iets voor u kunnen betekenen. Meestal komen we voor dit gesprek bij u langs. Als er sprake is van een alcohol- of drugsverslaving, dan moet u hiervan eerst ontwennen voordat we kunnen kijken wat er aan de hand is. Voor het onderzoek en de observatie verblijft u dag en nacht in ons behandelcentrum. Als het voor u geschikt is,  kunt u na het onderzoek nog een trainingsprogramma volgen. 

We beginnen met onderzoek om een diagnose te vormen. We doen dan onderzoek naar hoe de schade aan het brein is ontstaan en op welke gebieden u klachten heeft. We onderzoeken ook of uw gedragsproblemen samenhangen met problemen in uw geheugen, informatieverwerking, aandacht, concentratie of planning. Het onderzoek naar wat er aan de hand is in het brein, duurt zes tot acht weken. In die tijd kijken we hoe u functioneert gedurende de dag: wat gaat goed en waar heeft u moeite mee? We nemen testen af en u heeft gesprekken met de behandelaar en uw persoonlijk begeleider. Daarnaast bieden we een weekprogramma waarin u aan de slag gaat met muziek, beweging, activiteiten, wandelen en mindfulness. Na de onderzoeksperiode volgt een advies. U verlaat dan het behandelcentrum, tenzij u een indicatie heeft voor het volgen van ons trainingsprogramma. 

Vrienden en familie zijn belangrijk

We vinden het heel belangrijk dat vanaf het begin familie of vrienden betrokken zijn. Vaak merken mensen in uw omgeving eerder dat het niet goed gaat of ze hebben last van uw gedrag. Het is een goed idee om ze mee te nemen naar het eerste gesprek. Familie of vrienden kunnen u steunen en ons aanvullende informatie geven. Uiteraard kunnen ze u ook bij u op bezoek komen als u in ons behandelcentrum verblijft en met vragen kunnen ze terecht bij uw persoonlijk begeleider. We leggen aan familie en vrienden uit wat er aan de hand is en hoe ze daarmee om kunnen gaan. We nodigen ze ook uit bij de evaluatiegesprekken. Zo kunnen ze veel voor u betekenen, tijdens maar zeker ook na de behandeling. 

Hoe lang duurt onze hulp?

Hoe lang u bij ons verblijft, hangt van uw persoonlijke situatie af. Eerst verblijft u op de gesloten afdeling van ons behandelcentrum. Als u er klaar voor bent, verhuist u naar de open groep. De observatie- en onderzoeksperiode duurt zes tot acht weken. In sommige gevallen kunt u daarna nog een trainingsprogramma van een half jaar bij ons volgen. 

Meer weten?

Direct hulp nodig?