Hoe een smartphone een manie of depressie kan voorspellen

Geplaatst op: 26-07-2018

Een depressie of manie staat vaak niet op zichzelf, veel mensen krijgen in hun leven te maken met meerdere episoden. Deze stemmingsstoornissen zorgen vaak voor een slechter sociaal functioneren en vegroten de kans op terugval. Uit onderzoek blijkt dat veranderingen in spraak, sociale activiteit, fysieke activiteit en slaap voorspellers zijn voor zo’n terugval. Al deze elementen zijn tegenwoordig af te lezen via een handige app op de telefoon: Smart Alert.

Digitale voetsporen

Door de komst van internet, maar vooral van mobiel internet via de smartphone, zijn mensen altijd verbonden. Die smartphone zit vol met sensoren. Die meten en registreren uiteenlopende informatie. De gemiddelde smartphone houdt bijvoorbeeld bij hoeveel stappen je per dag zet, zonder dat daar iets voor gedaan hoeft te worden. Maar ook hoe vaak er is gebeld, of er veel activiteit is geweest op social media of hoe vaak de telefoon is opgepakt om te kijken of er misschien een nieuw bericht is. 

Zorg verbeteren

Wanneer digitale voetsporen met elkaar worden vergeleken, kunnen patronen worden herkend die helpen om gedrag beter te begrijpen. Facebook doet dit bijvoorbeeld door berichten te analyseren die mogelijk suïcidale uitingen bevatten en te kijken of hiermee suïcides kunnen worden voorkomen. Maar er zijn ook onderzoekers die zich buigen over de vraag of een smartphone op basis van digitale voetsporen een depressie zou kunnen voorspellen: in 2015 publiceerde een Europese onderzoeksgroep resultaten hoe ze met behulp van GPS-informatie, de belgegevens van een smartphone en het stemgeluid van de smartphone gebruiker met 97 procent zekerheid een wisseling in de mate van een bipolaire stoornis kunnen voorspellen.

Ondanks de relatief kleine onderzoeksgroep zijn dit veelbelovende resultaten. In Amerika werkt het bedrijf Ginger.io al enkele jaren aan een app die met behulp van algoritmen en gebruik van sensoren de zorg voor mensen met een psychische stoornis verbetert. Onderzoekers uit Denemarken vonden een sterke relatie tussen het belgedrag en de mate van een manie of depressie. Ook activiteit en spraak zijn sterke voorspellers. Deze internationale inzichten en ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd en worden zoveel mogelijk geïntegreerd in de doorontwikkeling van Smart Alert.

Smart Alert

De app verzamelt informatie over activiteit, belgedrag, telefoongebruik, social media gebruik en activiteit tijdens de nacht. Daarnaast kan een gebruiker zelf zijn of haar gemoedstoestanden invoeren met behulp van de lifechart. Deze informatie wordt vergeleken met het gedrag van de afgelopen periode. Een algoritme kijkt of er grote verschillen zijn in het gedrag, want die kunnen duiden op een verandering in het ziektebeeld.

Het is belangrijk om op een gedegen manier en in nauwe samenwerking met de gebruikers nieuwe inzichten en daarmee ervaring en kennis samen te brengen in de doorontwikkeling van het prototype van Smart Alert. Het team van Smart Alert gelooft dat deze technologie een grote impact op de zorg gaat hebben, maar voor de app is het vooral belangrijk dat het van toegevoegde isvoor mensen die een (manische) depressie hebben.

Samen

Het team van Smart Alert wil graag samen met de gebruikers de app verbeteren.
Denk je dat Smart Alert iets voor jou, naaste of organisatie is? Kijk op
www.smart-alert.nl en help mee aan de doorontwikkeling van Smart Alert!


Smart Alert wordt ondersteund door Stichting de Friesland.

 

 

 

 

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?