Hoe ziet onze hulp er uit?

Hoe we helpen, hangt af van uw persoonlijke situatie. We bespreken dat in ons eerste gesprek. U komt regelmatig bij ons voor een behandeling of u verblijft tijdelijk bij ons. Het is ook mogelijk dat we bij u thuis of tijdens uw detentie langskomen voor hulp. Kunt u door uw werk of opleiding overdag niet langskomen op de polikliniek, dan bent u welkom op de avondpoli. 

In het eerste gesprek onderzoeken we welke klachten u heeft en we kijken ook of er nog andere problemen zijn. Wellicht heeft u een verslaving of heeft u moeite om de dag in te vullen. Op basis van dat gesprek stellen we een behandelplan op. In de meeste gevallen bent u verplicht in behandeling als onderdeel van een vonnis van de rechter. 

De behandeling bestaat meestal uit gesprekken met een hulpverlener. U praat alleen met hem, maar ook in een groep met andere patiënten. Samen praten jullie over wat jullie moeilijk vinden en hoe jullie daar beter mee om kunnen gaan. Als praten lastig is, kunt u ook therapie volgen in de vorm van bewegen in een sportzaal of creatieve bezigheden. Dat kan u helpen om beter om te gaan met spanningen en stress. Als u last heeft van vervelende ervaringen in het verleden, dan kunnen we u daar ook bij helpen. Dagbesteding, zoals productiewerk, groenonderhoud of het volgen van cursussen, kan onderdeel zijn van uw behandeling. We schrijven ook medicijnen voor, maar alleen als dat nodig is.

Neem een familielid of vriend mee

We vinden het belangrijk dat u goed contact heeft met familie en vrienden. Dat kan lastig zijn, bijvoorbeeld door wat u eerder heeft gedaan of omdat u in de gevangenis heeft gezeten. Daarom hebben we in sommige gevallen ook gesprekken samen met u en de mensen die voor u belangrijk zijn. Zodat jullie weer goed contact krijgen en elkaar beter begrijpen. U mag bij de gesprekken altijd iemand meenemen als u dat graag wilt. Hij of zij kan meer informatie geven en u steunen tijdens uw behandeling. Verblijft u bij ons, dan mogen familie of vrienden onder bepaalde voorwaarden langskomen. De behandelaar, reclassering en/of de gevangenis overleggen of u op weekendverlof naar huis mag.

Hoe lang duurt onze hulp?

De behandelduur verschilt per persoon. Als uw behandeling onderdeel is van een vonnis, dan bepaalt de rechter de maximale duur van de behandeling. U krijgt alleen behandeling of een behandeling in combinatie met detentie. U kunt ook zelf via de huisarts bij ons terechtkomen. De duur van de behandeling hangt dan af van uw behandeldoelen. Hoe vaak u contact heeft met een hulpverlener, verschilt per patiënt. Dat kan dagelijks zijn, zoals op de kliniek, maar ook bijvoorbeeld één keer per maand. 

Meer weten?

Direct hulp nodig?