Dwangstoel GGZ Friesland helpt Museum van de Geest mede aan Europese prijs

Geplaatst op: 12-05-2022

Het Museum van de Geest, dat zich focust op psychische stigma’s en 700 jaar zorghistorie, is door een jury verkozen tot European Museum of the Year. Een van de bijzondere stukken in de collectie in Haarlem is een set oude dwangstoelen van GGZ Friesland, uit 1852.

Schenking

Een link met de psychiatrie en ook met de geschiedenis van GGZ Friesland; het betekende dat het nieuws over de prestigieuze uitverkiezing van het Haarlemse museum niet alleen aan de Noord-Hollandse maar ook Friese kant van de Afsluitdijk met gejuich werd ontvangen. De reden is het pronkstuk dat GGZ Friesland in 2019 definitief schonk aan het museum.

Het gaat daarbij om een tweetal dwangstoelen die in 1852 in Franeker werden aangekocht door het toen net geopende ‘Geneeskundig Gesticht voor Krankzinnigen’. Het bijzondere eraan is mede dat geneesheer-directeur Lammerts van Bueren destijds al in een jaarverslag benadrukte dat hij zo min mogelijk dwang wilde gebruiken in zijn instelling.

Eigen regie

Dat past bij de hedendaagse gedachtegang in de ggz en zeker ook die binnen GGZ Friesland. Daarbij gaat het niet om dwang en drang, maar om eigen regie van de patiënt en herstelondersteunende zorg. Lammerts van Bueren was in dat kader zijn tijd al vooruit, maar de stoelen herinneren aan oude, vervlogen tijden. Daarmee vormen zij een bijzonder stuk binnen de collectie van het Museum van de Geest.

Het museum wordt door de jury geroemd om het vertellen van verhalen van mensen die zijn gestigmatiseerd en die worden buitengesloten door de maatschappij. De prijs is een initiatief van het European Museum Forum en wordt uitgereikt aan musea die bijdragen aan een beter begrip van de wereld, die vernieuwend zijn en die museale standaarden verleggen.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?