Drukste NOOP-dag ooit: ouderenpsychiatrie leeft

Geplaatst op: 12-10-2017

Inspirerende workshops, bijzondere verhalen en interessante lezingen. Dat waren woensdag de ingrediënten van de zestiende editie van het Noordelijk Overleg Ouderen Psychiatrie (NOOP) in Heerenveen. Van Andel ouderenpyschiatrie, onderdeel van GGZ Friesland, organiseerde de NOOP-dag samen met ggz-instellingen Lentis, GGZ Drenthe, Mediant en Dimence. Het was met meer dan driehonderd deelnemers de druktste ooit.

Het congres, met ijsstadion Thialf als decor, stond in het teken van psychotische stoornissen bij ouderen. Het thema was ‘In de waan van de dag’. Ton Dhondt, ouderenpsychiater en lid van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland, was dagvoorzitter. Benno Wiegers en Jan Kuipers van GGZ Friesland startten het congres met een boeiende voorstelling die deelnemers opwarmde voor een dag vol energie.

Indrukwekkend

Het indrukwekkende ervaringsverhaal van Hilda van der Meulen van het Herstelcentrum intrigeerde het publiek daarna. Het plenaire ochtendprogramma werd afgesloten door Paul David Meesters van Van Andel ouderenpsychiatrie. Hij vertelde over ouderen met schizofrenie en liet een treffende video zien van ouderen met een psychische stoornis.

’s Middags ontmoette iedereen elkaar weer tijdens de lunch en bij de energieke workshop van Bas Molenaar van GGZ Friesland. Hij liet alle deelnemers bewegen door middel van de Ronnie Gardiner Methode. Maar er was meer: deelnemers konden zich natuurlijk ook even uitleven op de ijsbaan. Een groot aantal van hen bond de schaatsen onder, waarna het tijd was voor een boeiende lezing van Berber van der Vleugel van GGZ Noord-Holland-Noord. Zij boeide het publiek met haar interessante presentatie over de psychologische behandeling van mensen met psychosen.

Workshops

Naast de lezingen was een grote diversiteit aan inspirerende workshops te volgen. Over de waan van je werk (timemanagement), cognitieve gedragstherapie, hoarding, antipsychotica en seksuele stoornis, dagbesteding voor EPA patiënten, IHT voor ouderen, psychoses, bewegen voor ouderen, muziektherapie en mindfulness. Presentatiemateriaal vindt u hier.

Alle foto’s van de NOOP-dag zijn terug te vinden via de Facebookpagina van Van Andel ouderenpsychiatrie.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?