‘Laat de stem van de Familieraad niet verloren gaan’

Geplaatst op: 10-11-2022

Het is vandaag 10 november, de Dag van de Mantelzorg. Dit is een jaarlijkse dag waarop mantelzorgers in het zonnetje gezet worden. Het is echter niet overal even gemakkelijk om vrijwilligers of naasten op de juiste plekken te krijgen. Dat ervaart ook de Familieraad van GGZ Friesland, die de noodklok luidt.

De Familieraad is volgens voorzitster Theda Heijs ,,de stem van de familie” als het gaat over het familiebeleid binnen GGZ Friesland. Het is een medezeggenschaps- en adviesorgaan dat ervoor zorgt dat de samenwerking met de naasten van de patiënten geborgd wordt.

Zorgelijke situatie
De situatie is momenteel echter zorgelijk, aldus Heijs: ,,Het streven is een Familieraad van acht of negen mensen, maar momenteel zijn dat er maar vier, waarvan er twee door omstandigheden niet of niet volledig aanwezig zijn. Om ons werk goed te kunnen blijven doen is uitbreiding dringend nodig.”

Hoe groter de groep, hoe beter de taken logischerwijs verdeeld kunnen worden. ,,Als raadslid werk je mee om het familiebeleid mede vorm te geven, dit onder de aandacht te brengen binnen de organisatie en de familiebetrokkenheid te vergroten”, somt Heijs een aantal van de werkzaamheden op.

,,Het is geen vereiste dat een naastbetrokkene of familielid actueel in zorg is bij GGZ Friesland”, benadrukt ze. ,,Iedereen met de juiste motivatie is welkom.”

Tijd
De gemiddelde tijdsinvestering is zo’n 6 tot 12 uren per maand. De raad vergadert maandelijks gezamenlijk en eens per kwartaal met de directiedivisies.

Heijs besluit: ,,De Familieraad is de stem van de familie en naasten op het gebied van beleidszaken. Deze stem wordt in de organisatie echt gehoord. Laat ‘m niet verloren gaan!”

Belangstelling of meer informatie? Neem contact op via familieraad@ggzfriesland.nl of op 058 – 284 9831.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?