Ervaringsdeskundigen

Bij GGZ Friesland werken meerdere ervaringsdeskundigen. Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf ervaring heeft of heeft gehad als patiënt in de ggz. Ervaringsdeskundigen weten daarom goed hoe het is om psychische problemen te hebben. En hoe je hiervan kunt herstellen. Vanuit deze ervaring helpen ze nu anderen die ook in zo'n situatie zitten.  

Ervaringsdeskundigen volgen een 2-jarige hbo-studie. Tijdens deze studie leren ze hoe ze met hun eigen ervaring nu anderen kunnen helpen.

Dit doet een ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundigen helpen jou om zo goed mogelijk met je problemen om te gaan. Ze kijken met jou naar de toekomst. Het doel is om te groeien naar steeds meer zelfstandigheid. 

Ervaringsdeskundigen luisteren naar jou en proberen situaties bespreekbaar te maken. Ze zorgen ook dat de communicatie met jouw hulpverleners zo goed mogelijk verloopt. Dit doen zij door voorlichting te geven. Ook kunnen ze een gesprek tussen jou en je hulpverlener opzetten als er problemen zijn.  

De ervaringsdeskundigen zijn er ook om je aan te moedigen als dat nodig is. Of als je gewoon even iets kwijt moet. Ze steunen je bij het maken van keuzes. Het kan voor jou prettig zijn om te weten hoe iemand anders iets heeft aangepakt.  

Een ervaringsdeskundige kan net die extra steun bieden die je misschien nodig hebt.

Meer informatie over ervaringsdeskundigen

Voor meer informatie over ervaringsdeskundigen kun je contact opnemen met Herstelcentrum Friesland. Dit kan via e-mail: info@herstelcentrumfriesland.nl.