Suïcidepreventiecampgane 'De vraag van je leven' van start

Geplaatst op: 15-05-2017

Voor het eerst is vandaag in Friesland een zelfmoordpreventiecampagne met het thema ‘De vraag van je leven’ gestart. De campagne, die deels wordt gefinancierd door het ministerie van VWS, heeft als doel om publiek en zorgverleners bewust te maken dat aan dit maatschappelijke probleem iets te doen is. De campagne is onderdeel van de landelijke campagne opgestart door 113 samen met Gemeente Harlingen en GGD Fryslân. Dit met als ambitie om het aantal suïcides in Friesland de komende jaren structureel terug te dringen.

De campagne moet bijdragen aan het doorbreken van het taboe op praten over suïcide, het herkennen van signalen van suïcidale gedachten, het geven van concrete tips en handvatten over hoe je hiermee kan omgaan en erop wijzen dat u terecht kunt voor hulp bij hulpverleners in de buurt of anoniem bij 113 (via telefoonnummer 0900-0113). Zelfmoord is een daad van wanhoop, vaak een gevolg van een grote persoonlijke crisis. De meeste mensen willen niet echt dood, maar vaak niet meer zo verder leven. Vele overlevenden zijn blij dat zij na een zelfmoordpoging nog leven en hebben ervaren dat hulp helpt.

De campagne ‘De vraag van je leven’ laat zien dat het stellen van een vraag het verschil kan maken. Er worden verschillende concrete voorbeelden van vragen gegeven waarmee u het gesprek met iemand op gang brengt. Met deze ‘voorbeeldvragen’ wordt het taboe doorbroken en het verlaagt de drempel voor de ander.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?