Staatssecretaris Blokhuis op bezoek bij HIC-kliniek Jelgerhuis

Geplaatst op: 14-03-2019

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, bracht donderdagochtend een werkbezoek aan GGZ Friesland. De politicus werd in het Jelgerhuis in Leeuwarden ontvangen door een team van medewerkers van de HIC-kliniek. Hij kreeg er een kijkje achter de schermen en ging in gesprek met personeel en een patiënte.

Onder anderen manager HIC-klinieken Wytske Posthuma, de psychiaters Ferdi Starrenburg en Robbert Jan Rutgers en ervaringsdeskundige Sjoerd Steegstra spraken met Blokhuis, die daarna een rondleiding kreeg door het Jelgerhuis. Ton Dhondt was namens de Raad van Bestuur aanwezig.

Het bezoek en de gesprekken verliepen in een open en constructieve sfeer, zo concludeerden de betrokkenen na afloop. ,,Het is altijd goed om langs te gaan bij een organisatie als GGZ Friesland. Een bezoek als dit biedt me de kans om eens van dichtbij het beleid te zien. Ik mag er op de neus bij staan en daar heb je altijd meer aan dan alleen het lezen van stukken of rapportages", vertelde de staatssecratis.

De aanleiding voor het bezoek van Blokhuis was een artikel dat onlangs in De Groene Amsterdammer verscheen over de werkomstandigheden voor personeel binnen de geestelijke gezondheidszorg. Door de komst van de politicus kon hij met eigen ogen aanschouwen dat de werkelijkheid toch iets anders was dan daarin geschetst werd. Daarnaast bood zijn komst de gelegenheid om diverse thema's binnen het ggz-werkveld te bespreken.

Zo kwam onder meer het personeelstekort aan bod, maar ook het verschil tussen psychiaters als zzp'ers en in loondienst en wat dat voor een organisatie betekent. Inhoudelijk kwam daarnaast de aanstaande Wet verplichte ggz ter sprake evenals de gevolgen daarvan. Ook werd Blokhuis bijgepraat over de adminstratieven regeldruk voor behandelaren en werd er van gedachten gewisseld over constructieve oplossingen.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?