Walk into the light: samen voor suïcidepreventie bij zonsopkomst

Wandelen bij zonsopkomst, vanuit het donker naar het licht. Om stil te staan bij de mensen die zijn overleden door zelfdoding, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door zelfdoding is geraakt. Dat is wat een groep van zo’n 100 mensen vanochtend, in het kader van Wereld Suïcide Preventie Dag, deed tijdens de Walk into the light in IJlst.

Er werd gezamenlijk zo’n vier kilometer in stilte gewandeld, met als eindpunt de Bloemfontein. Hier kregen verschillende mensen het woord. Fenna de Jong, werkzaam als ervaringsdeskundige bij GGZ Friesland, vindt het belangrijk aandacht te vragen voor dit onderwerp en zich in te zetten voor suïcidepreventie. Zelf kampte zij lange tijd met suïcidaliteit. ‘’Uit eigen ervaring met suïcidaliteit en suïcidale gevoelens weet ik dat echt gezien en gehoord worden, en erover mogen en kunnen praten kan maken dat je je wat minder eenzaam voelt.’’

Terwijl alle aanwezigen zich met het gezicht naar de zon keerden, droeg Nynke Heeg haar eigen geschreven tekst ‘Ik, jullie, jij en wij’ voor. Nynke verloor twee jaar geleden haar man na een zelfongeluk en probeert nu samen met haar drie zoons het leven weer op te pakken.

Als bestuurder van GGZ Friesland benadrukte Ton Dhondt het belang van initiatieven als de Walk into the light. ‘’Mensen die een suïcidepoging deden, leren ons dat suïcide meestal geen bewuste keuze voor de dood is, maar dat zij echt niet meer wisten hoe verder te leven. Praten over suïcidale gedachten helpt, maar is vaak moeilijk. Zo´ moeilijk, dat veel mensen worstelen in eenzaamheid, tot ze uiteindelijk geen uitweg meer zien. En dat raakt ons, dat raakt ons hard. Daar willen we iets aan doen.’’

‘1K Z13 J3’ bankjes
Burgemeester Jannewietske de Vries opende tijdens de Walk into the light het eerste openbare bankje in gemeente Súdwest-Fryslân vanuit de ‘1K Z13 J3’ campagne. Een bankje dat voorzien is van een plaquette met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. De Vries: ‘’Dat is de uitnodiging van deze bankjes: heb aandacht voor elkaar en praat erover als je iets dwars zit’’. De komende maanden worden er verspreid over de gemeente nog zo’n 88 van deze bankjes geplaatst.

Wereld Suïcide Preventie Dag
10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. De dag waarop we wereldwijd denken aan mensen die zijn overleden door zelfdoding, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfdoding zijn geraakt. Om aandacht te vragen voor dit thema worden er in de week van de WSPD diverse initiatieven en activiteiten georganiseerd. Dit jaar werd er op 14 verschillende plekken in Nederland een Walk into the light georganiseerd. Walk into the light is en initiatief van het Suïcide Preventie Centrum.

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

E2c66fad Bfc0 4E0b 896E 756033A21fa4
Cae726ac Dc55 40D2 A19e Be8e0890b7ae
9308C5af 7213 47Ad 9Cda 8D18489592fd
908A3726 B493 4410 97D7 746264Fd4694