Inspiratieavond GGZ Friesland en PI Leeuwarden: ‘We hebben elkaars expertise nodig’

De forensische keten van GGZ Friesland en de PI Leeuwarden organiseerden woensdag 29 mei een inspiratieavond met als thema ‘Over de muren: verdieping in het forensisch werkveld’. Ongeveer honderd deelnemers van verschillende organisaties kwamen samen om inspiratie op te doen en kennis te delen. Ook was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Een gedetineerde uit de PI opende de avond en deelde zijn indrukwekkende verhaal. Hij vertelde over zijn achtergrond en delict. Wat het keerpunt in zijn leven was en hoe hij werkt aan zijn herstel. Zijn verhaal maakte diepe indruk op de deelnemers en onderstreept het belang van een goede samenwerking binnen de keten.

Gastspreker dr. Neomi van Duijvenbode, GZ-psycholoog, onderzoeker en auteur, ging vervolgens dieper in op het onderwerp triple problematiek. Haar belangrijkste boodschap was om niet vanuit eigen hokjes te denken, maar vanuit een geïntegreerde aanpak die past bij deze problematiek. Haar verhaal inspireerde de deelnemers om vooral samen te werken rondom deze doelgroep. Kortom; ,,We hebben elkaars expertise nodig om deze mensen te helpen.''

Tijdens boeiende workshops werd er dieper ingegaan op het perspectief van (ex-)partners van zedendelinquenten. Deelnemers werden meegenomen op een virtuele reis door de strafrechtketen vanuit het perspectief van een cliënt met een licht verstandelijke beperking. Ook vertelden de Reclassering Nederland, de gemeente Súdwest-Fryslân en de PI over hun dagelijkse praktijk. Tijdens een interactieve workshop ervaarden deelnemers het hoe en waarom rondom psychomotorische therapie. Als laatste was een aandacht voor het leef- en werkklimaat tijdens een gedwongen behandeling en was er een rondleiding door de PI.

Tijdens de afsluitende borrel was er gelegenheid om na te praten. Er werden indrukken en ervaringen uitgewisseld en er ontstonden nieuwe ideeën voor samenwerkingen. We kijken terug op een geslaagde en vooral inspirerende avond. En wie weet, komt er een vervolg!