Koninklijke onderscheiding Jaap Kooistra na vijftig jaar trouwe dienst

Geplaatst op: 23-08-2018

Jaap Kooistra is woensdagmiddag koninklijk onderscheiden. De vandaag 66 jaar geworden Kooistra werkt al bijna vijftig jaar in de psychiatrie. Sinds 1969 is dat in dienst van GGZ Friesland. 

Collega’s van hem kwamen in het diepste geheim begin dit jaar met een voordracht. Een dag voor zijn verjaardag ontving hij als inwoner van Franeker de onderscheiding woensdag uit handen van burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Waadhoeke. De zichtbaar ontroerde Kooistra is daardoor nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

‘In een vakgebied waarin zoveel collega’s door het psychisch en fysiek belastende zware werk en de onregelmatige werktijden eerder stoppen met werken, is het überhaupt al een prestatie zoveel jaren te werken. Maar Jaap heeft dit al die jaren ook nog gedaan met een enthousiasme en gedrevenheid waarmee hij een voorbeeld is voor vele collega’s’, aldus de voordracht.  

Kooistra was op zijn 23e al leidinggevende binnen GGZ Friesland. Hij was er afdelingshoofd, manager en liet zich na een burn-out omscholen tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Hij was in die functie een van de eersten in Friesland en hij geldt als een voortrekker van de ambulantisering van zorg in onze provincie. Hij kwam bij de patiënten thuis; later werd dit meer gebruikelijk en veel collega’s hebben dit werk van hem geleerd.

Kooistra is daarnaast al twintig jaar onbezoldigd bewindvoerder van een patiënt, maar ook heeft hij zich altijd ingezet voor patiëntenbelangenvereniging Ypsilon. De afgelopen jaren geeft hij scholing als vrijwilliger aan andere vrijwilligers bij Sensoor. Dat is een telefonische hulpverleningsinstelling waar mensen naar toe kunnen bellen voor een luisterend oor

Ook zette Kooistra enkele jaren geleden met een groep collega’s de crisisdienst van GGZ Friesland op geheel nieuwe wijze op. Ook hierbij bleek zijn enthousiasme voor het vak en hebben vooral de jongere collega’s veel geleerd van de met vijftig jaar ervaring langst actief zijnde werknemer van GGZ Friesland.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?