Eerste ervaringen Wvggz zorgelijk; psychiaters met petitie naar Tweede Kamer

Geplaatst op: 29-01-2020

De NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) heeft richting de politiek de noodklok geluid over de nog maar net ingevoerde Wet verplichte ggz. De eerste indrukken zijn volgens de psychiaters zodanig zorgelijk dat ,,het water nu al tot de lippen staat." Daarom is in Den Haag een petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. 

'Het heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de zorg die wij aan onze patiënten bieden'

De nieuwe Wet verplichte ggz zorgt voor meer papierwerk dan de voormalige Wet Bopz, stellen psychiaters. De petitie, een meterslange rol papier aan de hand van fictieve casus ‘Daan’, illustreert dat. De vereniging wil ermee laten zien hoeveel administratie er binnen de Wvggz in korte tijd ontstaat.

,,De uitvoerbaarheid van het werk van de psychiater rond de verplichte, maar ook vrijwillige zorg staat onder de nieuwe wetgeving ernstig onder druk. Dat heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de zorg die wij aan onze patiënten bieden", vertelt een woordvoerder van de NVvP tegenover zorgwebsite Skipr.

Eerder al vraagtekens

Net als onder meer GGZ Nederland zette de NVvP al in de aanloop naar de invoering van de nieuwe wet enkele vraagtekens bij de inhoud en de gevolgen. In de praktijk zou inmiddels blijken dat er minder tijd voor contact met patiënt en diens naasten overblijft én dat er minder tijd is voor behandeling van de patiënt. Daarnaast zou de administratiedruk kunnen leiden tot meer crisismaatregelen, dwang en langere wachtlijsten.

Verstrikt in web van regels

Volgens de vereniging raken ggz-professionals verstrikt in een web van regels en inefficiënte en onwerkbare procedures rond de Wvggz. Daarbij, zo stelt de NVvP, raakt het de meest kwetsbare patiënten. Ze pleit daarom voor ,,een betere uitvoering door het vereenvoudigen van de wet, zonder aantasting van de kwaliteit van zorg en rechtspositie van de patiënt, en met de zorgvraag telkens als uitgangspunt."

De Tweede Kamer overlegt vandaag over de Wvggz. De NVvP heeft Kamerleden gevraagd haar boodschap mee te nemen in het overleg. Daarnaast heeft ze verzocht een vinger aan de pols te houden rond de toezegging van de staatssecretaris om snel met reparatiewetgeving te starten.

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?