Trauma Therapie Studie

De Trauma Therapie Studie onderzoekt het effect van de behandeling die geboden wordt op de traumaverwerkingskliniek van GGZ Friesland te Leeuwarden. Sinds maart 2014 biedt GGZ Friesland op de Traumaverwerkingskliniek een intensief klinisch behandelprogramma voor patiënten met een ernstige posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Door de week is men daarbij opgenomen in onze kliniek waar een intensief programma wordt gevolgd. Dit programma duurt in totaal 12 weken. De kern van de behandeling bestaat uit individuele gesprekken met een vaste hulpverlener waarin men werkt aan de verwerking van trauma's. Daarnaast wordt er met elkaar een groepsprogramma gevolgd.  

Het behandelprogramma is ontwikkeld in Mannheim, Duitsland, door het team van Prof. Dr. M. Bohus. Het effect van de behandeling is wetenschappelijk onderzocht door het team in Mannheim en de resultaten zijn veelbelovend. De behandeling leidt onder meer tot een aanzienlijke afname van de verschijnselen van PTSS. Hoe goed deze resultaten ook zijn, er is meer onderzoek nodig om met zekerheid vast te kunnen stellen wat je als patiënt aan dit behandelprogramma kunt hebben.  

Meer informatie over de Traumaverwerkingskliniek van GGZ Friesland leest u hier

Het doel

Het hoofddoel van ons onderzoek is vaststellen hoe groot het effect van het behandelprogramma van de Traumaverwerkingskliniek is op de ernst van de PTSS.

Er wordt gekeken naar het effect, op de korte en lange termijn, op de ernst van de klachten van de post traumatische stressstoornis. Daarnaast willen we graag weten of de behandeling ook effect heeft op de neiging tot zelfbeschadiging of op de ernst van eventuele verschijnselen van een borderline persoonlijkheidsstoornis. We zijn ook geïnteresseerd in het effect op het sociaal functioneren, de kwaliteit van leven en in de kosteneffectiviteit van het programma. 

Registratie van het onderzoek
Informatie over dit onderzoek is ook opgenomen in een overzicht van medisch-wetenschappelijke onderzoeken namelijk Nederlands Trail Register. Daarin zijn geen gegevens opgenomen die naar mensen herleidbaar zijn die aan het onderzoek deelnemen. Na het onderzoek kan de website een samenvatting van de resultaten van dit onderzoek tonen. U vindt dit onderzoek onder NTR6678 de website van trialregister.

Wilt u meer weten van de Trauma Therapie Studie? Bekijk dan deze video.
Daarnaast treft u onderstaand onze folder aan.

Direct hulp nodig?