Ik maak me zorgen om iemand

Meestal laten mensen die aan suïcide denken, dat niet duidelijk merken. Ze vinden het moeilijk om erover te praten of schamen zich ervoor. Toch kan het zijn dat u zich zorgen maakt. Bijvoorbeeld omdat iemand heel down of depressief is, geen zin meer heeft om iets te ondernemen en niet meer goed voor zichzelf zorgt. 

Praten over zelfdoding kan helpen, maar een gesprek aangaan hierover kan best lastig zijn. De folder 'Ondersteuning bieden aan een suïcidaal persoon' helpt u bij het aangaan van dit gesprek en omschrijft tips die u als naaste/familielid kunnen helpen. Het is belangrijk dat u de gedachten en gevoelens van de ander niet veroordeelt. Probeer begrip te tonen. Hierdoor wordt het makkelijker voor iemand om erover te praten.

Als iemand inderdaad suïcidegedachten heeft, blijf dan rustig. Luister naar zijn of haar verhaal, vraag hoe u kunt helpen en schakel hulp in. U kunt contact opnemen met uw huisarts (tijdens kantooruren) of Dokterswacht Friesland via telefoonnummer 0900 1127112 ('s avonds en in het weekend) of contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie.

Wilt u meer informatie? Kijk op www.113.nl/tips-om-te-praten

Meer weten?

Direct hulp nodig?