Cursus MHFA: Eerste hulp bij psychische problemen

Wat doe je als er iemand voor je staat met een psychose? Wat zeg je tegen iemand die ernstig depressief is? Bel je de huisarts of bijvoorbeeld 112? Op deze en nog veel meer vragen geeft GGZ Friesland antwoord tijdens de cursus Mental Health First Aid (MHFA): ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. En u kunt zich NU aanmelden!

Wat is het?

MHFA staat voor Mental Health First Aid. Tijdens deze in Australië ontwikkelde cursus, die inmiddels in 23 landen wordt gegeven, leert u hoe u moet handelen als iemand in psychische nood verkeert. U krijgt informatie over psychische problemen en u leert vaardigheden die nodig zijn om eerste hulp te verlenen.

Want zeg nu zelf: als iemand zich in zijn vingers snijdt of het hoofd stoot, pakt u thuis de EHBO-koffer. Maar wat moet u doen als uw geliefde, de buurman, een kennis of zomaar een onbekende op straat een paniekaanval krijgt? Tekenen van depressie vertoont? Of met andere psychische problemen kampt? Dankzij de cursus MHFA weet u dat voortaan! 

Duur en kosten

De cursus wordt gegeven door gecertificeerde trainers van GGZ Friesland en bestaat uit vier dagdelen van drie uur. Kosten: 275 euro (excl. BTW).

Voor wie?

Iedereen kan de cursus volgen. Dus zowel niet-professionals als (semi-)professionals die juist in hun functie te maken kunnen krijgen met mensen met psychische problemen. Er worden geen specifieke eisen gesteld aan mensen die deel willen nemen.

Accreditatie

De cursus MHFA is voor de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

 • V&VN – Verzorgenden en Verpleegkundigen – 12 punten
 • Registerplein – GGZ Agogen – 14 punten
 • Registerplein – Sociaal Werker – 14 punten

Wilt u in aanmerking komen voor accreditatiepunten? Geef dit dan direct aan bij uw aanmelding door in het opmerkingveld uw beroepsgroep en BIG-registratienummer te vermelden. 

Kortom...

 • ...u leert hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen;
 • ...u leert hoe u de juiste hulpdiensten kunt alarmeren;
 • ...u ontvangt informatie over veelvoorkomende psychische aandoeningen;
 • ...u leert hoe u in een crisissituatie kunt handelen;
 • ...u krijgt de cursus verdeeld over vier dagdelen;
 • ...u kunt kiezen uit heel veel beschikbare data;
 • ...u krijgt de training van gecertificeerde trainers van GGZ Friesland;
 • ...u ontvangt na afloop een certificaat van deelname.


YMHFA: Eerste hulp bij jongeren met psychische problemen

Speciaal voor mensen die te maken (kunnen) krijgen met jongeren met psyschische problemen (12-25 jaar) is er ook een 'jeugdvariant' van MHFA. Deze cursus heet YMHFA, waarbij de Y staat voor Youth. Meer informatie over deze Youth Mental Health First Aid cursus vindt u op onze speciale YMHFA-site.
 

Aanmelden? Kies zelf uw datum!

Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om. We gebruiken uw gegevens alleen voor de opgave van YMHFA. We bewaren uw gegevens niet langer dan noodzakelijk, na het afronden van de cursus verwijderen we uw gegevens. Lees hier meer over hoe wij met uw gegevens omgaan. Na aanmelding gaat u akkoord met de MHFA-voorwaarden

Meer weten?

Direct hulp nodig?