GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Wat is een eetstoornis?

Mensen met een eetprobleem proberen in het algemeen grip te krijgen op hun psychische of sociale problemen met behulp van hun eetgedrag. Is alles wat met eten te maken heeft voor u beladen? En wordt uw leven eigenlijk beheerst door (de gedachte) aan eten? Dan is het goed mogelijk dat u een eetstoornis heeft.

Als eten je hele leven bepaalt

Bekende eetstoornissen zijn Anorexia en Boulimia Nervosa, ziektes waarbij vooral jonge vrouwen hun negatieve zelfbeeld weerspiegeld zien in een negatief lichaamsbeeld. Onderliggend aan dit negatieve zelfbeeld kunnen allerlei psychosociale problemen spelen van identiteitsproblematiek tot problemen met de partner, familie of vrienden. Maar het kan ook gaan om mensen die hun troost zoeken in eten en een zogenoemde Binge-eating Disorder ontwikkelen en hierdoor ernstig overgewicht ontwikkelen met alle lichamelijke, psychische en sociale complicaties van dien.

Signalen van een eetstoornis

Aan de buitenkant is het niet altijd zichtbaar dat iemand eetproblemen heeft. Ook weten mensen in de omgeving er weinig van; ze zien soms niet dat er sprake is van een serieus probleem. Toch zijn er voor de omgeving vaak wel signalen op te merken, die kunnen duiden op een (beginnende) eetstoornis. Bekijk de signalenkaart eetstoornissen.

Hieronder vindt u informatie over de meest voorkomende eetstoornissen:


Anorexia Nervosa

U denkt de hele dag aan eten en afvallen. U bent doodsbang om dik te worden. Ook al heeft u een gezond gewicht, u voelt zich abnormaal dik. U heeft een vertekend lichaamsbeeld.

U probeert uw hongergevoel de hele dag te onderdrukken en ontzegt uzelf steeds meer. Hierdoor kunt u in een sociaal isolement terecht komen; anorexia wordt uw ‘vriend'. Vermageren is voor u een verslaving geworden, het geeft u houvast en een gevoel van controle. Vaak eet u iedere dag dezelfde dingen, volgens een vast ritueel. Soms vindt u dit moeilijk vol te houden en verliest u af en toe de controle. Daarop volgt een eetbui waarbij u in korte tijd veel ongezond eten naar binnenwerkt. Na afloop voelt u zich schuldig en probeert u het eten zo snel mogelijk kwijt te raken door bijvoorbeeld te braken, laxeren of te gaan sporten.

Mensen met anorexia beseffen meestal heel goed dat hun omgeving het extreme lijnen afkeurt. De mensen in uw omgeving proberen u aan het eten te krijgen. U gebruikt daarom allerlei uitvluchten en trucs. U zegt bijvoorbeeld dat u net gegeten hebt of u gooien het eten weg. Of u eet mee om de lieve vrede te bewaren, maar braakt direct daarna alles weer uit. U ontkent, ook tegenover zichzelf, dat er iets mis is. Dit verhindert u om uw problemen te bespreken met belangrijke mensen in uw omgeving. U zult niet gauw hulp zoeken, uit schaamte of omdat u gelooft dat u goed bezig bent. Maar in feite pleegt u geleidelijk aan een behoorlijke roofbouw op uw lichaam. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Het is moeilijk, maar de eerste stap naar herstel is erkennen dat u een ziekte heeft en dat u hulp nodig heeft.

Download de folder

 

Boulimia Nervosa

Naast anorexia komt ook boulimia regelmatig voor. U heeft regelmatig heftige eetbuien. De drang om in korte tijd veel te eten is een onbeheersbaar gevoel. Tijdens zo'n eetbui bent u de controle over uzelf kwijt. U werkt alles naar binnen en proeft niet eens meer wat u eet. U kunt soms uren aan één stuk door eten. Daarna braakt u het eten uit of u gebruikt laxeermiddelen om het eten weer kwijt te raken. Want u wilt niet aankomen. Ook dwingt u zichzelf tot fanatiek sporten. U loopt bijvoorbeeld vele kilometers per dag, doet buikspieroefeningen of probeert weer te lijnen.

U houdt de eetbuien voor uw omgeving verborgen. U schaamt zich ervoor en u moet van uzelf de discipline opbrengen om op gewicht blijven. Daaraan ontleent u uw eigenwaarde. Het zal u niet vaak lukken om normaal te eten. Na iedere eetbui schaamt u zich weer en voelt u zich schuldig en zwak.

Doordat het aankomen en afvallen elkaar afwisselt heeft u een vrij normaal gewicht. Dit gewicht kan echter in korte tijd sterk wisselen. Anders dan bij anorexia is dit eetprobleem meestal aan de buitenkant niet zichtbaar, al denkt u zelf van wel.

Download de folder

 

Binge Eating Disorder

Een andere veelvoorkomende eetstoornis is Binge Eating Disorder (BED, eetbuistoornis). U heeft regelmatig heftige eetbuien. In korte tijd eet u zich vol met een grote hoeveelheid voedsel (vaak calorierijk) en kunt u niet meer stoppen. U voelt zich na afloop vaak zwak en schuldig. Een verschil met boulimia is dat u het eten niet probeert kwijt te raken door laxeermiddelen te gebruiken of te braken. U kunt daardoor erg dik worden. Dat maakt deze stoornis veel zichtbaarder. De schaamte hiervoor kan leiden tot meer psychische problemen en meer eetbuien.

Download de folder