Wandelen naar het licht om stil te staan bij het belang van suïcidepreventie

Geplaatst op: 05-09-2022

In het kader van Wereld Suïcide Preventie Dag op 10 september liep vanochtend vroeg, bij zonsopgang, een groep van 30 mensen mee met de Walk into the light in Harlingen. Een wandeling naar het licht om stil te staan bij de mensen die door zelfdoding om het leven zijn gekomen en te denken aan mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten en aan naasten en nabestaanden.

Na een wandeling van zo’n drie kilometer werd er gezamenlijk bij zonsopkomst op de Westerzeedijk bij Harlingen ontbeten en was er ruimte voor verschillende bijdrages van naasten en ervaringsdeskundigen. Er werd geluisterd naar het indrukwekkende verhaal van een vader van een door zelfdoding overleden zoon. Een naaste droeg een gedicht voor. En ervaringsdeskundige en performer Alwin van der Toorn pleitte ervoor om vooral met elkaar het gesprek te blijven voeren over suïcidaliteit. Juist om daarmee de zwaarte van het onderwerp weg te halen.

Ton Dhondt, lid van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland, sprak over het belang van suïcidepreventie. ‘’Ieder verhaal telt en iedere suïcide is er een te veel. Niemand in Nederland zou eenzaam en radeloos mogen sterven door zelfdoding.’’ Hij bedankt iedereen die aanwezig is. ‘’Hiermee laten we zien dat we in gezamenlijkheid iets doen om het aantal suïcides hier in Friesland te laten dalen. Zodat iedereen kan blijven meelopen naar het licht.’’

Jessica Marinus, werkzaam als ervaringsdeskundige bij GGZ Friesland en organisator van de Walk into the light in Friesland, kijkt terug op een mooie ochtend. ‘’Bij suïcidepreventie gaat het om verbinding. Dat is het sleutelwoord. We doen het met elkaar en daarom is het zo mooi om mensen vanuit verschillende betrokkenheid op deze bijzondere manier bij elkaar te brengen.’’

Wereld Suïcide Preventie Dag is de dag waarop we wereldwijd denken aan mensen die zijn overleden door zelfdoding, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfdoding zijn geraakt. Om aandacht te vragen voor dit thema worden er in de week van de WSPD diverse initiatieven en activiteiten georganiseerd. Dit jaar organiseerde Stichting Suïcide Preventie Centrum in samenwerking met verschillende partners op acht verschillende plekken in Nederland voor de tweede keer een Walk into the light. GGZ Friesland organiseert op donderdag 8 september een GGZ College onder de titel 'Suïcidepreventie is van ons allemaal'. 

          

          

     

 

« Terug naar overzicht

Meer weten?

Direct hulp nodig?