GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Verzamelwoede - Alsof je je kind weggooit

Ingelien Warmerdam, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij GGZ Friesland

Problematisch verzamelen (hoarding) is volgens de DSM-V een verzamelstoornis: een chronische, ernstige psychiatrische aandoening waar mensen in de loop van hun leven steeds meer in vastlopen (Fournier en Korteweg, 2016).

Constant spullen aanschaffen en een plek geven, werkt ontwrichtend. Vaak hebben de spullen een grotere waarde dan de kinderen. Familiebanden worden daardoor vaak verbroken. Een verzamelstoornis maakt veel kapot en leidt tot veel zorgen en problemen. Denk maar eens aan schulden, brand- en instortingsgevaar, zelfverwaarlozing en gevaar voor de (volks-)gezondheid.

In het televisieprogramma Mijn leven in puin zien we hoe mensen onder druk van andere spullen weg moeten doen. Dat is te vergelijken met de vraag om afstand te doen van één van je beide kinderen en jij moet kiezen welk kind. Voor mensen is dat een traumatische ervaring waardoor ze verder verwijderen van de hulpverlening. De impact is enorm. Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een verzamelstoornis en woningvervuiling. Ze zien er op het oog hetzelfde uit - een vol huis waar het een grote wanorde is - maar vragen beide om een andere aanpak. Het televisieprogramma lijkt succesvol, maar na de opnames is het leed niet te overzien voor de deelnemers.

Omdat problematisch verzamelen pas sinds 1 januari 2016 in de DSM-V is opgenomen als op zichzelf staande diagnose, zit het qua behandeling nog in de pioniersfase. Ingelien heeft zich de afgelopen jaren in dit onderwerp verdiept en is lid van de landelijke werkgroep Hoarding Disorder. Tijdens deze workshop vertelt Ingelien meer over haar ervaringen met de behandeling van mensen met een verzamelstoornis.

< Terug