GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Verward zijn of stemmen horen

De wereld is erg complex. Op de televisie gaat het de eerste twee minuten over een beslissing van de overheid en het volgende moment besteedt de nieuwslezer aandacht aan geweld in Palestina. Er gebeurt zoveel dat het haast niet te bevatten is. Maar wat als u zelf al in de war bent of stemmen hoort. Dan wordt het nog ingewikkelder.

In de war

Misschien is het u wel eens gebeurd dat u thuis bent en ineens het gevoel hebt dat er iemand tegen u praat, terwijl er niemand is. Of dat u geuren ruikt of dingen ziet die door een vriend of familielid in de buurt niet worden waargenomen. Dan kan het zijn dat u last heeft van hallucinaties. U ziet, ruikt of hoort dan dingen die er in werkelijkheid niet zijn. 

Het kan dan gaan om iets dat u met uw eigen oren, neus of ogen heeft gemerkt, maar ook om gevoelens of gedachten. U kunt bijvoorbeeld denken dat u achtervolgd wordt of dat de nieuwslezer rechtstreeks tegen u spreekt. Maar u kunt ook denken dat u geboren bent om de aarde van de ondergang te redden of dat de mensen in uw buurt uw gedachten kunnen lezen en speciaal op u letten. Dan kunt u behoorlijk in de war raken van de wereld om u heen. Het wordt dan steeds moeilijker logisch na te denken en de kans bestaat dat u gekke dingen gaat doen, bijvoorbeeld uw ramen dichtspijkeren of schelden op mensen die u op straat tegenkomt. Eigenlijk is het steeds moeilijker om uw gevoelens onder controle te houden. U wordt zomaar boos, erg uitbundig of somber.

Stemmen

Als u daarbij in uw hoofd ook nog stemmen hoort die u vertellen wat u moet doen, wordt het nog onrustiger. Deze stemmen kunnen u bijvoorbeeld opdrachten geven of zo aanwezig zijn dat u moeilijk een gesprek kunt voeren of een film kunt kijken. Stemmen kunnen erg beangstigend zijn. Mensen in uw omgeving vinden het vaak raar en dat kan ervoor zorgen dat u er moeilijk over praat.

Hoe lastig het ook is om over uw verwardheid of stemmen te praten. Het is beter om dat wel te doen. Al deze zaken zijn namelijk een signaal dat u een psychose kunt krijgen of misschien al heeft.

Lees meer: