GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Training Interactievaardigheden voor mantelzorgers

Verleent u mantelzorg? GGZ Friesland biedt een programma aan om mantelzorgers te ondersteunen en sterker te maken. Dit programma helpt u een veilige en effectieve samenwerking op te bouwen met uw zieke naaste en met de hulpverlener.

Wat: 10 trainingen, ‘s avonds 1 keer per week
Wanneer: de eerste training start 3 oktober 2016 van 19.00 - 22.00u
Waar: Burgemeester J. Dijkstraweg 6 te Franeker (gebouw De Stipe)
Kosten: gratis (als u de training gaat volgen is het van belang uw naaste hierover te informeren, het wordt geregistreerd onder zijn/haar naam. Uw naaste hoeft niet in behandeling te zijn bij GGZ Friesland)

De Friesland Zorgverzekeraar

Dit project wordt ondersteund door het Innovatiefonds van De Friesland Zorgverzekeraar.

U kunt uzelf hieronder aanmelden. 

Waarom het programma?

Als één van de gezinsleden ernstige psychiatrische problemen krijgt, komt de omgang binnen het gezin onder druk te staan en dat kan tot spanningen leiden of soms zelfs ontaarden in een machtsstrijd. Allemaal dingen die u liever niet wilt. Het kan ook zijn dat er door de ziekte weinig of geen contact meer mogelijk is. De energie die u in de relatie steekt, levert eigenlijk niet meer op wat u ervan verwacht of hoopt. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Veel mantelzorgers zitten met vragen als:

  • ‘Wat kan ik wel en niet van mijn zieke familielid vragen?’
  • ‘Hoe kan ik ‘m het beste aanspreken?’
  • ‘Hoe blijf ik zelf overeind?’
  • ’Wat kan ik van de hulpverlening verwachten?'

Om op dit soort vragen een antwoord te geven is door psychiaters, psychologen en onderwijskundigen in samenwerking met familie en cliënten in 1996 de Mat-training ontwikkeld waarvan de effectiviteit inmiddels ook wetenschappelijk is aangetoond. De training wordt gegeven door twee gecertificeerde Mat-trainers van GGZ Friesland. Meer weten over deze methodiek? bezoek de website van De Mat. Als u de training gaat volgen, is het van belang uw naaste hierover te informeren. De training wordt geregistreerd onder zijn/haar naam als hij/zij bij GGZ Friesland in behandeling is. Dit heeft geen consequenties voor uw naaste: er wordt geen behandelinhoudelijke informatie besproken. De training is er om u als mantelzorger te versterken.

Opbouw van het programma

In tien wekelijkse sessies gaat u samen met andere mantelzorgers (maximaal 20 deelnemers) aan de slag met lastige situaties die u in het dagelijks leven tegenkomt. De training bestaat uit tien sessies van ongeveer drie uur. De sessies vinden 's avonds plaats. De inhoud is opgedeeld in twee delen:

In het eerste deel van zeven sessies oefent u met situaties op de Mat. 80% van de tijd wordt besteed aan praktijkvoorbeelden. U oefent nieuwe vaardigheden als ‘aanspreken’, ‘actief luisteren’ en ‘grens aangeven’ zonder te vervallen in rollenspellen. In het tweede deel van drie sessies leert u de techniek ”motiverend interviewen”. Dit is een methode die er op gericht is om de motivatie van iemand te vergroten om ander gedrag te laten zien, zoals bijvoorbeeld stoppen met blowen. Het doel van het trainingsprogramma is om mantelzorgers zo te versterken dat zij een veilige en effectieve samenwerking op kunnen bouwen met hun zieke familielid maar ook met de hulpverlening en anderen binnen het gezin.

Na het programma

  • Kunt u begrenzen met behoud van de samenwerking.
  • Bent u zich beter bewust van uw eigen grenzen.
  • Hebt u een koffer met praktische tips die overal inzetbaar zijn.
  • Weet u beter of gedrag samenhangt met de ziekte en hoe u hier op kunt inspelen.
  • Weet u beter onderscheid te maken tussen welke problemen en verantwoordelijkheden van u zijn en welke van de ander.

Aanmelding training