GGZ Friesland Logo

Zoekformulier

Zoeken

Hoofdnavigatie

Hoofdnavigatie:


Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina


Tips voor betrokkenen

Mensen die last hebben van overbelasting en stress willen de signalen vaak niet zien, laat staan er iets mee doen. Ze klampen zich vast aan de gedachte dat de klachten vanzelf wel zullen overgaan. Ten onrechte! Als de situatie niet verandert, gaan de klachten niet vanzelf over. Ze worden eerder erger. Heel belangrijk dus om de overbelasting op tijd te signaleren en aan te pakken. Rust en steun zijn twee belangrijke remedies. Iemand met burn-out zal daarnaast moeten werken aan verandering van de situatie en de gewoontes die hebben bijgedragen aan de overspannenheid. Dit vraagt tijd, inspanning en oefening. Het is belangrijk daarbij deskundige hulp te zoeken. 

Tips:

  • Praat met uw vriend(in), partner of collega als u ziet dat die overbelast is en klachten krijgt.
  • Wanneer de overbelaste persoon de situatie ontkent, blijf dan uw visie herhalen. En wijs op de klachten die volgens u het gevolg van de stress zijn.
  • Help een prioriteitenlijst maken.
  • Maak afspraken met de overbelaste persoon, om hem of haar te motiveren de stress aan te pakken. Dit kunt u doen in de vorm van een weddenschap, bijvoorbeeld over het nemen van pauzes.
  • Ga samen iets ontspannends doen.
  • Bedenk wel: iemand helpen is prima, maar alleen als u uw eigen grenzen bewaakt.

 

Bron: http://www.psychischegezondheid.nl/psychowijzer